Reuters
StoryEditor

Vláda Trumpa chce mať Svetovú banku pevnejšie v rukách. Do jej čela chce navrhnúť Malpassa

05.02.2019, 08:20
Autor:
ČTKČTK
Kandidatúra Malpassa by mala byť podľa zdrojov oficiálne oznámená v stredu

Americký prezident Donald Trump chce do čela Svetovej banky navrhnúť vysokého úradníka ministerstva zahraničia USA Davida Malpassa.

Informoval o tom server Politico s odvolaním sa na informované zdroje, podľa ktorých už vláda Trumpa o výbere informovala akcionárov Svetovej banky. Hovorca Bieleho domu a ministerstva financií sa k správe odmietli vyjadriť.

Kandidatúra Malpassa by mala byť podľa zdrojov oficiálne oznámená v stredu. Malpass je oddaný k Trumpovi a k ​​multilaterálnym inštitúciám sa stavia skepticky. Svetová banka za rok do konca júna 2018 poskytla rozvojovým krajinám takmer 64 miliárd dolárov.

Podľa európskych diplomatických zdrojov vláda Trumpa o svojom pláne už informovala niektorých akcionárov a európski akcionári zrejme vymenovanie Malpassa nezablokujú.

Avšak Malpassa či iného amerického kandidáta bude musieť podporiť 12 členná výkonná rada Svetovej banky. USA drží kontrolný podiel 16 percent na hlasovacích právach výkonnej rady a tradične vyberajú šéfa Svetovej banky, avšak môžu sa objaviť aj iní vyzývatelia.

Doterajší prezident Svetovej banky Jim Yong Kim 1. februára z funkcie odstúpil, viac ako tri roky pred vypršaním mandátu. Dôvodom boli rozdielne názory, než má súčasná americká vláda, na niektoré témy, predovšetkým zmeny klímy. Kim bol vo funkcii druhé funkčné obdobie, prvýkrát ho v roku 2012 vymenoval predchádzajúci prezident Barack Obama.

Navrhnutie Malpassa signalizuje, že vláda Trumpa chce mať Svetovú banku pevnejšie v rukách. Malpass v roku 2017 kritizoval Svetovú banku, Medzinárodný menový fond a ďalšie multilaterálne inštitúcie.

V posledných dvoch rokoch tiež tlačil na to, aby Svetová banka zastavila poskytovanie pôžičiek Číne, ktorú považuje za príliš bohatú pre takúto pomoc. Čína je tretím najväčším akcionárom Svetovej banky za Japonskom, na hlasovacích právach má podiel 4,5 percenta.

Svetová banka prijíma nominácie na funkciu šéfa do 14. marca. Rada môže hlasovať až o troch kandidátoch.

Malpass bol ekonomickým poradcom Trumpa v čase jeho volebnej kampane v roku 2016. Za vlády Ronalda Reagana a Georgea W. Busha pôsobil na ministerstve financií a zahraničia a pred kolapsom banky Bear Stearns v roku 2008 pôsobil ako jej hlavný ekonóm.

Svetová banka bola pôvodne založená na pomoc krajinám postihnutým druhou svetovou vojnou. V súčasnosti je jej hlavnou úlohou znižovať chudobu prostredníctvom pôžičiek vládam alebo súkromným subjektom rozvojových a stredne bohatých krajín. Okrem peňazí poskytuje aj technickú pomoc a poradenské služby. Banku vlastnia členské krajiny, podiely zodpovedajú hospodárskej sile krajín.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:39