Centrála Googlu v Pekingu. V USA chce mať materská firma Alphabet základňu na oboch pobrežiach.Reuters
StoryEditor

Google prekvapil analytikov. Zároveň znepokojil investorov

05.02.2019, 11:11
Firma ťažila zo silného záujmu o reklamu na svojom vyhľadávači Google a internetovom portáli na zdieľanie videí YouTube počas vianočnej nákupnej sezóny.

Zisk aj tržby americkej spoločnosti Alphabet, ktorá je majiteľom internetového gigantu Google, prekonali v minulom štvrtom štvrťroku očakávania analytikov.

Firma dnes oznámila, že hospodárila s čistým ziskom 8,95 miliardy dolárov po strate 3,02 miliardy dolárov v rovnakom období predchádzajúceho roka. Investorov však znepokojil výrazný nárast nákladov, čo viedlo k poklesu ceny akcií podniku.

Štvrťročné tržby spoločnosti sa medziročne zvýšili o 21,5 percenta na 39,28 miliardy dolárov, zatiaľ čo analytici ich odhadovali na 38,93 miliardy dolárov.

Potom ako spoločnosť Alphabet, ktorá je majiteľom Googlu, zverejnila výsledky tržieb a ziskov, investorov znepokojil vysoký nárast nákladov. Informácie enormných o výdavkoch zapríčinili stratu viac ako troch percent z akcií spoločnosti.

​Alphabet uvádza, že v minulom roku dosiahla sumu 25,1 miliárd dolárov, pričom vkladala ďalšie kapitálové výdavky vo výške 7,1 miliárd dolárov.

Oproti minulému roku to predstavuje nárast o 13,2 miliárd dolárov. To sa odzrkadlilo na výdavkoch na konkurentoch Amazon a Facebook.

Podľa Romana Lechoviča, analytika spoločnosti Capitalmarkets, najväčšie zisky Googlu pochádzajú z reklamy. ,,Tržby tohto segmentu vzrástli o 20 percent v porovnaní s minulým rokom. Avšak spoločnosť sa taktiež začala zameriavať na diverzifikáciu zdrojov zisku a podporuje tak poskytovanie služby cloud alebo predávanie rôzneho hardwaru. Táto divízia prekonala v súčasnom kvartály očakávania Wall Street,” dopĺňa analytik.

Vysoké náklady spoločnosti

Naopak výdavky Googlu rástli aj s udeľovaním licencií. ,,Youtube sa snažil vytvoriť prémiový obchod s predplatným. Spoločnosť tiež investovala do nových dátových centier a zariadení, pričom takmer zdvojnásobila svoje kapitálové výdavky za posledný rok,” informuje tlačová agentúra Reuters.

Finančná riaditeľka Ruth Poratová berie výšku nákladov ako investíciu do budúcna. ,,Dôležitá vec, ktorú vidíte v zisku je, že naďalej vidíme obrovskú príležitosť v spoločnosti Google a preto investujeme do podpory dlhodobých zárobkov a rastu výnosov,” prezradila pre Reuters v pondelok. Zároveň doplnila, že spoločnosť si uvedomuje dopad peňazí na voľný peňažný tok a rast príjmov. Prisľúbila, že sa to budú snažiť napraviť.

Roman Lechovič uvádza, že také veľké spoločnosti ako je Google musia vynakladať pomerne veľkú časť svojich finančných prostriedkov na investície. Dôležité je finančne podporiť aj ľudský kapitál. ,,Pri technologických spoločnostiach značnú časť ukroja investície do takých ľudí, ktorých talent a kreativita zaručujú budúci rast ziskov, marži a s nimi spojené postavenie na trhu. V prípade výnimočných osobností je nutné poskytnúť aj výnimočné finančné ohodnotenie. Tieto výdavky sa ale ukázali byť správne, nakoľko si spoločnosť drží už dlhé roky výborné konkurenčné postavenie,” tvrdí Lechovič. 

Reuters informuje, že výnosy z vlastných stránok spoločnosti Alphabet stúpli takmer o 22 percent, čo je viac, ako sa očakávalo. Počet používateľov, ktorí si klikali na reklamy spoločnosti, vyskočil o 66 percent oproti minulému roku. To sa podarilo najmä vďaka reklamám na mobilných zariadeniach a na Youtube, ktorý kompenzoval 29 percentný pokles cien reklamného času.

Investori majú málo informácií

Spoločnosť Google od investorov očakáva viac prejavenej dôvery, no zároveň zverejňuje len obmedzené množstvo správ. ,,Alphabet žiada investorov, aby verili, že sa investície budú do budúceho rastu splácať, ale zverejňuje obmedzené finančné informácie o svojich najnovších iniciatívach,” kritizuje CNBC.

V roku 2019 analytici nepredpokladajú rast ziskov

Lechovič nepredpokladá, že bude rast ziskov na akcie stúpať. ,,Ročný rast by mal byť na úrovni len troch percent a mal by teda dosiahnuť 55,7 dolárov na akciu. V prípade tržieb je to už o poznanie lepšie. Tie by budúci rok mali vzrásť o 20% a mali by dosiahnuť úrovne 131 miliárd dolárov,” dodal analytik.

01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-04 07:09:23 - Feat.: - Title: Google zvažuje spoplatnenie služieb založených na generatívnej umelej inteligencii 04 - Modified: 2024-04-04 08:04:27 - Feat.: - Title: Po historickej strate rekordný zisk. Štátny kolos vďačí za slušný výsledok dvom okolnostiam 05 - Modified: 2024-04-03 17:13:58 - Feat.: - Title: Sotákove železiarne hlásia po rekordnom roku tvrdý pád. Zisky poznačili energie a objednávky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:00