Reuters
StoryEditor

Trump chce chrániť pracovné miesta v USA tvrdým prístupom k Číne

06.02.2019, 07:48
Autor:
TASRTASR
Dve najväčšie svetové ekonomiky majú už len zhruba tri týždne na dohodu o obchode, inak hrozí, že Trump uvalí na veľký objem čínskeho tovaru zvýšené clá.

Tvrdý prístup Washingtonu k Pekingu počas rokovaní o obchodných vzťahoch bude znamenať koniec "krádežiam" amerických pracovných miest a bohatstva. Vyhlásil to americký prezident Donald Trump vo výročnom prejave o stave Únie, ktorý predniesol v americkom Kongrese. 

Správa o stave únie:

Trump zároveň vyzval Čínu na rozsiahle "štrukturálne" zmeny v priemyselnej politike, na čo však podľa viacerých analytikov Čína pravdepodobne nebude ochotná pristúpiť.

Dve najväčšie svetové ekonomiky majú už len zhruba tri týždne na dohodu o obchode, inak hrozí, že Trump uvalí na veľký objem čínskeho tovaru zvýšené clá. Ekonómovia sa obávajú, že takýto vývoj by mal vážne dôsledky pre svetovú ekonomiku. 

"Chceme dať Číne jasne najavo, že po rokoch útokov na náš priemysel a kradnutia nášho duševného vlastníctva sa krádeže amerických pracovných miest a bohatstva skončili," vyhlásil Trump.

Zároveň dodal, že akákoľvek dohoda s Pekingom "musí zahrnovať reálne, štrukturálne zmeny, ktoré ukončia neférové obchodné praktiky".

Zástupcovia USA a Číny sa naposledy zišli na obchodných rokovaniach minulý týždeň. Obe strany prezentovali pokrok, čo sa však týka detailov, veľa toho nezverejnili.  

Trumpovým cieľom je výrazne zredukovať vysoký obchodný deficit USA s Čínou. Od jeho nástupu do funkcie sa obchodný schodok USA zvýšil o viac než 18 percent a najmä voči Číne vzrástol na nové rekordné hodnoty.  

Prezident okrem toho nanovo zopakoval, čo uviedol už niekoľkokrát, že dovozné clá, ktoré doteraz uvalil na čínsky tovar, platí samotná Čína.

"Naše ministerstvo financií dostáva miliardy dolárov mesačne z krajiny, ktorá nám nikdy nezaplatila ani cent," povedal Trump. Podľa ekonómov ale tieto clá platia v skutočnosti americkí dovozcovia, ktorí svoje zvýšené náklady často presúvajú na zákazníkov. 

Trump poukázal aj na silu americkej ekonomiky, najmä na výraznú tvorbu nových pracovných miest a znižovanie nezamestnanosti.

Rozpočtový úrad Kongresu však v nedávnom odhade upozornil na to, že rast americkej ekonomiky sa tento rok spomalí a k ďalšiemu spomaleniu rastu dôjde v roku 2020, pretože vplyv rozsiahlej daňovej reformy postupne vyprcháva.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:27