Reuters
StoryEditor

Tusk: V pekle je špeciálne miesto pre tých, ktorí presadzovali brexit bez plánu

06.02.2019, 12:55
Autor:
ČTKČTK
Predseda Európskej rady Donald Tusk zopakoval, že pozícia 27 krajín Únie je dlhodobo jasná a nemení sa.

Realistický návrh, ako päť desiatok dní pred brexitom ukončiť súčasnú patovú situáciu, očakáva predseda Európskej rady Donald Tusk od štvrtkovej návštevy britskej premiérky Theresy Mayovej v Bruseli.

Uviedol to po svojom dnešnom rokovaním s predsedom írskej vlády Leom Varadkarom. "Premýšľam mimochodom o tom, ako vyzerá špeciálne miesto vyhradené v pekle pre tých, ktorí presadzovali brexit bez čo i len náznaku plánu, ako to bezpečne zariadiť," vyhlásil okrem iného Tusk.

Varadkar novinárom povedal, že udalosti v Londýne a nestabilita britskej politickej scény v posledných týždňoch ukazujú, prečo je podľa dvadsiatich siedmich krajín EÚ potreba právne záväzná poistka pre riešenie situácie na hranici medzi jeho krajinou a Severným Írskom.

Tusk zopakoval, že pozícia 27 krajín únie - ako ju popisuje britskou snemovňou odmietnutý návrh dohody o vystúpení a súvisiaca politická deklarácia - je dlhodobo jasná a nemení sa. "Dvadsaťsedmička žiadnu novú ponuku neurobí," podotkol predseda summitov EÚ.

Najlepšia možná dohoda

Upozornil tiež, že lídri EÚ sa v decembri zhodli práve na tom, že text dohody - s ktorým ostatne britská vláda súhlasila - nie je otvorený k novému prerokovaniu.

Írsky premiér Varadkar uviedol, že je to najlepšia možná dohoda, ktorá dáva istotu občanom, farmárom, rybárom, vývozcom i podnikateľom. "Je v nej prechodné obdobie, ktoré potrebujeme," uviedol.

Pripomenul tiež, že únia je pripravená upraviť politickú deklaráciu, ktorá definuje, aké si obe strany želajú vzájomné vzťahy v budúcnosti. Rokovania o nových vzťahoch môžu začať ihneď po ratifikácii dohody o vystúpení.

Zabezpečenie mieru na Írskom ostrove je podľa Tuska pre úniu zásadný. "Tu nie je miesto pre špekulácie, EÚ sama je v prvom rade mierový projekt," zdôraznil. Práve preto podľa neho EÚ trvá na poistke pre írsku hranicu. Tá má zabezpečiť - pre prípad, že strany nenájdu iné riešenie - udržanie existujúceho stavu, teda fakticky neexistencia hranice medzi Írskom a britským Severným Írskom.

Poistka, ktorá nie je časovo obmedzená, však tiež znamená udržanie colnej únie s EÚ a je teda pre probrexitových britských politikov neprijateľná. Parlament v Londýne poveril premiérku Mayovú práve tým, aby v tejto veci dojednala alternatívne riešenia. Varadkar dnes pripomenul, že EÚ 27 spustenie poistky vôbec nepredpokladá.

Spoločné riešenie je možné

"Dajte nám vierohodnú garanciu udržania mieru v Severnom Írsku a Británia opustí úniu ako priateľ, ktorému možno veriť," vyhlásil Tusk. Dúfa, že Mayová príde s návrhom, ktorý bude túto vec rešpektovať a zároveň bude mať zaistenú podporu stabilnej a jasnej väčšiny v britskom parlamente. Spoločné riešenie je podľa neho možné.

Šéf Európskej rady tiež podotkol, že probrexitový postoj Mayovej aj šéfa britskej opozície Jeremyho Corbyna jasne vylučujú možnosť, že by si Británia svoj odchod z EÚ rozmyslela.

"Pre zotrvanie nie je politická sila ani efektívne vedenie. Nehovorím to s radosťou, ale s faktami sa nemožno prieť," poznamenal Tusk. Najdôležitejšou úlohou teda je vyhnúť sa situácii, kedy by Británia 29. marca z únie odišla bez toho, že by okolnosti tohto kroku boli upravené vzájomnou dohodou.

Je však podľa Tuska vecou politickej zodpovednosti pripravovať sa aj na možnosť brexitu bez dohody. "Naše prípravy na takýto scenár pokračujú," pripustil aj írsky premiér.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:17