Mike PompeoReuters
StoryEditor

Pompeo varoval Európu pred obmedzeniami operácií. Dôvodom je obchodovanie s Huaweiom

11.02.2019, 17:00
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť Huawei Technologies má v pláne vybudovať v Maďarsku európske logistické centrum.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo dnes v Budapešti podľa agentúry AP varoval, že Spojené štáty by mohli byť nútené obmedziť niektoré operácie v Európe, ak by európske štáty naďalej obchodovali s čínskym výrobcom telekomunikačného zariadenia Huawei.

Pompeo prisľúbil, že zoznámi maďarského premiéra Viktora Orbána a ostatných vyšších úradníkov s americkými poznatkami ohľadom rizík spojených s Huawei.

​"Ak je toto vybavenie (od Huawei) umiestnené tam, kde máme dôležité americké systémy, sťažuje to spoluprácu," povedal Pompeo novinárom na americkom veľvyslanectve v Budapešti.

"(Maďarsko) je zvrchovaný štát, samo rozhoduje o týchto veciach. Je ale nevyhnutné, aby sme s nimi (Maďarmi) zdieľali to, čo vieme o rizikách prítomnosti Huawei vo svojich sieťach, o aktuálnych rizikách pre ich ľudí, o hrozbe straty ochrany súkromia pre ich vlastných obyvateľov, o riziku, že Čína to využije spôsobom, ktorý nebude v najlepšom záujme Maďarska. Máme povinnosť s nimi tieto poznatky zdieľať a urobíme to,"povedal Pompeo.

Spoločnosť Huawei Technologies má v pláne vybudovať v Maďarsku európske logistické centrum. Kvôli obavám zo špionáže ale firma čelí reštrikciám na niektorých západných trhoch vrátane Spojených štátov. Spoločnosť obvinenia z možnej špionáže označuje za nepodložené.

Maďarsko je prvou zastávkou v Pompeovej ceste po regióne, ktorá má za cieľ čeliť ruskej a čínskej snahe odvrátiť Maďarsko a ďalšie krajiny v regióne od Západu a rozdeliť Európsku úniu a NATO. Americký minister chce v Budapešti zdôrazniť význam podpory demokracie a právneho štátu.

Orbánova vláda býva kritizovaná, a to aj Spojenými štátmi, za čím ďalej viac autoritárske opatrenia, vrátane zastrašovania opozície, odborov, nezávislých médií a akademickej obce, vrátane donútenia Stredoeurópskej univerzity, založenej miliardárskym filantropom Goergem Sorosom, presunúť väčšinu svojho programu z Budapešti do Viedne.

Avšak americkí predstavitelia obhajujú zastávku v Budapešti argumentom, že je nemožné efektívne presadzovať pozície a záujmy USA v Maďarsku bez stretnutí s Orbánom.

Zo šéfov americkej diplomacie navštívila Budapešť naposledy ministerka zahraničia Hillary Clintonová v roku 2011.

Rozhovory s maďarskými a následne slovenský predstaviteľmi sa majú týkať aj obrannej spolupráce a diverzifikácie energetických zdrojov. Pompeo má poukázať na závislosť strednej Európy na ruskej energii.

Pompeo dúfa, že zvráti to, čo americkí činitelia označujú za desaťročie odpútavania USA od strednej Európy, čo vytvorilo vákuum, ktoré Rusko a Čína zneužili. Ruský prezident Vladimir Putin a čínski vodcovia sa v regióne stali oveľa agresívnejšími a získali svoje predmostie, uviedli americkí predstavitelia podľa AP pred ministrovou návštevou.

V utorok Pompeo zo Slovenska odíde do Poľska, kde sa stretne so svojím poľským náprotivkom a zúčastní sa tiež medzinárodnej konferencie o Blízkom východe, od ktorej si Washington sľubuje vytvorenie koalície proti Iránu.

Potom ho čaká návšteva Bruselu a okrem iného rokovania so šéfkou únijnej diplomacie Federicou Mogheriniovou, s ktorou by mal hovoriť aj o situácii vo Venezuele. Na záver svojej európskej cesty v piatok 15. februára odletí na Island.

01 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 04 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 05 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:19