Podľa Vlachynského sa kokteily tak, ako sa pijú dnes, určite nikdy nepili. Svedčí o tomto, že 600 fliaš destilátov u nich nevydrží otvorených dlhšie než tri mesiace.ARCHÍV LIDI Z BARU
StoryEditor

Budúcnosť? Aj bary bez alkoholu

11.02.2019, 23:00
Jan Vlachynský sa podpísal pod rozmach barov v Brne, o expanzii na Slovensko však zatiaľ neuvažuje.

Prvý bar ste otvorili v roku 2012. Čo tomu predchádzalo?
Podnikať sme začali spolu s Andrejom Vališom pred desiatimi rokmi. Prvé skúsenosti sme získali z rozvážania muštov po brnianskych kaviarňach. Išlo síce o brigádu a boli sme zamestnancami muštárne, princíp v tom bol však podnikateľský. Všetko sme si robili sami, a sami sme si našli aj našich odberateľov. Pomohlo nám to v tom, že sme sa dostali do kaviarenských kruhov. Neskôr sme prišli aj s vlastným produktom, Turbomoštom (pozn. autora, ide o zmes jablčného muštu, jablčnej pálenky a zmesi korenia). Chceli sme sa však posunúť ďalej, a tak sme otvorili stánok na vianočných trhoch. Za sebou už máme desiatu sezónu. S tým prišiel nejaký zlom. Zamestnávali sme aj iných ľudí a uvedomili sme si, že si vieme týmto spôsobom zarobiť peniaze.


Vyštudovali ste psychológiu a politológiu. Nie sú to príliš vzdialené odbory od toho, čo robíte dnes?
Ja si, naopak, myslím, že to štúdium s tým veľmi úzko súvisí. Psychológia je pri pozeraní sa na ľudí a vzťahy veľmi zásadná. Dennodenne používame veľa psychologických pojmov a prístupov a máme svojich interných koučov. Obzvlášť v gastronómii sú vzťahy veľmi dôležité. Práve psychologický základ sa mi preto veľmi hodil. Podobne je to aj s psychológiou. V prvom ročníku nás už učili, že najčastejším povolaním absolventa politológie nie je stať sa politickým analytikom, ale riaditeľom hypermarketu. Týka sa to teórie moci, ako presadiť nejakú myšlienku. Hovorím teda, že som vyštudoval presne to, čo robím, aj keď to na prvý pohľad tak nevyzerá.


Začínali ste s muštom. Ak...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:38