Reuters
StoryEditor

Španielski poslanci nepodporili rozpočet, hrozia predčasné voľby

13.02.2019, 12:14
Autor:
ČTKČTK
Socialisti premiéra Sáncheza sa dnes do poslednej chvíle snažili presvedčiť poslancov katalánskych separatistických strán, aby vládny návrh podporili.

Španielski poslanci dnes nepodporili vládny návrh rozpočtu na tento rok, keď hlasovali za niekoľko dodatkov, ktoré predložila opozícia a niekoľko nacionalistických strán. Informoval o tom denník El País.

Podľa miestnych médií je tak skoro isté, že krajinu čakajú predčasné voľby. Špekuluje sa o konci apríla. Dátum však zrejme dnes známy nebude, lebo premiér Pedro Sánchez, ktorý hneď po hlasovaní opustil sálu, sa chce najskôr stretnúť s členmi svojej vlády, uviedol denník La Vanguardia.

Pre zmenu vládneho návrhu rozpočtu dnes hlasovalo 191 z 350 členov dolnej komory španielskeho parlamentu, 158 bolo proti a jeden poslanec sa zdržal. Vládny návrh pochovali poslanci Ľudovej strany (PP), strany Ciudadanos a menších regionálnych strán, vrátane dvoch katalánskych separatistických zoskupení.

Sánchezovi socialisti sa do poslednej chvíle snažili presvedčiť katalánskych poslancov, aby vládny návrh podporili. Tí to však odmietli potom, čo minulý týždeň španielsky kabinet prerušil rokovania s katalánskou separatistickou vládou o širšej autonómii. Katalánska vláda trvá na práve na sebaurčenie a snaží sa o legálne referendum o nezávislosti regiónu.

Denník La Vanguardia už pred hlasovaním napísal, že Sánchez sa pred oznámením predčasných volieb chce stretnúť s členmi svojej vlády. Tá má pravidelné zasadnutia každý piatok. Denník dnes tiež s odkazom na vládne zdroje uviedol, že voľby by mohli byť 28. apríla, teda zhruba mesiac pred regionálnymi voľbami a voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré budú v Španielsku 26. mája.

Podľa španielskej ústavy navrhuje rozpustenie parlamentu premiér po predchádzajúcom prerokovaní veci s vládou. Kráľ potom podpíše príslušný dekrét, v ktorom bude aj dátum nových volieb.

Dnešné hlasovanie neznamená stopercentne, že predčasné voľby budú. Poslanci de facto návrh rozpočtu vrátili kabinetu na prepracovanie. Vláda môže zostať pri moci až do roku 2020, kedy jej končí mandát, pretože môže pokračovať rozpočtové provizórium, ktoré trvá už od januára.

Podľa januárového prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonal štátny inštitút CIS, by parlamentné voľby vyhrali socialisti s asi 30 percentami hlasov, druhá by skončila strana Ciudadanos (17,7 percenta), tretia koalícia Unidos Podemos (15,4 percenta) a štvrtí by sa umiestnili ľudovci (necelých 15 percent).

01 - Modified: 2024-04-10 11:21:18 - Feat.: - Title: Neprimeraná reakcia Izraela predstavuje globálnu hrozbu, uznanie Palestíny je v záujme Európy, vraví Sánchez 02 - Modified: 2024-04-04 05:50:27 - Feat.: - Title: Tlak sa stupňuje. Hlavný Netanjahuov rival Gantz vyzval na predčasné parlamentné voľby v Izraeli 03 - Modified: 2024-03-28 15:09:19 - Feat.: - Title: Bulharsko mieri k predčasným voľbám, zlyhal aj tretí pokus o zostavenie novej vlády 04 - Modified: 2024-03-25 13:17:57 - Feat.: - Title: Kandidátka na bulharskú premiérku stiahla kandidatúru, rokovania o vláde zlyhali 05 - Modified: 2024-03-09 21:02:59 - Feat.: - Title: Španielsky premiér chce parlamentu navrhnúť uznanie palestínskeho štátu. Hovorí, že ide o jediné riešenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:44