Reuters
StoryEditor

Gibraltár sa zásobuje mliekom a muníciou, chce predísť chaosu

19.02.2019, 11:25
Autor:
mhmh
Britská enkláva je absolútne závislá na zásobovaní loďami.

Pondelkový pokus o "blokádu" Gibraltára zo strany španielskeho námorníctva ukázal citlivosť britského teritória. To by mohlo v prípade divokého brexitu zostať úplne odrezané od zásobovania produktmi od mlieka až po muníciu.

Veľká Británia sa preto už niekoľko mesiacov pripravuje na prípadný odchod z Európskej únie bez dohody a zásobuje všetky svoje vojenské základne od Falklandských ostrovov až po tú na Gibraltári.

​Zároveň sa však rieši dopad zrušenia súčasných obchodných dohôd na obyvateľstvo, pokiaľ britský parlament zablokuje dohodu o brexite dojednanú vládou premiérky Theresy Mayovej.

Podľa britského serveru Express by Španieli mohli jednoducho odrezať zásobovanie britského teritória, čo necháva obyvateľov Gibraltára "značne nepokojnými". Dôvodom prípadnej blokády by mal byť "chaos", ktorý by mohol spôsobiť divoký brexit.

Závislí na zásobovaní loďami

Spravodajský server ITV News potom uvádza, že obyvatelia Gibraltára už boli varovaní, že by mohlo dôjsť k odrezaniu zásobovania potravín, na ktorom je britské teritórium pri prielive úplne závislé.

"Naše supermarkety dovážajú všetko jedlo, nič tu v Gibraltári nepestujeme a pritom tu máme zástupcov dvoch veľkých britských reťazcov," uviedla pre ITV miestna poisťovacia agentka Liz Quinnová. "Napríklad ak chcete kúpiť mlieko, máte len päť dní na spotrebu, keďže sa všetko dováža na lodiach."

Denník Gibraltár Chronicle potom uvádza, že sa celý región dlhodobo pripravuje na prípadný odchod Veľkej Británie z EÚ bez dohody a pravidelne sa vraj stretávajú tímy expertov, ktoré majú britské teritórium na takýto scenár pripraviť. Detaily rokovaní, ani krízových plánov však zatiaľ nie sú známe.

Armáda pripravuje zásobovanie

Na verejnosť však unikli informácie o prípravách ministerstva obrany. Podľa britských médií je pripravený plán Operácia Yellowhammer, ktorý má zabezpečiť zásobovanie vojenských základní na Cypre, Falklandských ostrovoch aj v Gibraltári.

Zásobovanie musí pokryť jednak potraviny, ale aj palivo, náhradné diely pre techniku ​​či muníciu. Vynaložené tak budú prostriedky v celkovej hodnote 23 miliónov libier.

"Ministerstvo obrany je zodpovedné za záložný plán a je pripravené vykonať akýkoľvek návrh vlády," uviedol pre britské médiá hovorca rezortu.

Spor Londýna s Madridom

Otázka Gibraltára je dlhodobým sporom medzi Londýnom a Madridom, Británia však odmieta diskutovať o zvrchovanosti svojho zámorského územia na juhu Pyrenejského polostrova.

V novembri minulého roka sa vyjednávačom podarilo vyriešiť námietky ohľadom britského Gibraltáru, o ktorý sa sporí Madrid s Londýnom. S riešením otázok zásobovania aj suverenity britského teritória počíta dohoda premiérky Mayovej o brexite.

Ak túto dohodu však neschváli britský parlament a zákonodarné zbory štátov EÚ27, Veľká Británia vrátane Gibraltára zostane bez akýchkoľvek zmlúv a režim prepravy tovaru tak bude podliehať colným oneskoreniam.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-11-18 09:33:44 - Feat.: - Title: Čínski turisti sa vracajú do Londýna, ale míňajú dramaticky menej
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:15