BrexitReuters
StoryEditor

Niektoré potraviny drahšie o desiatky percent? Pripravte sa na najhoršie, varujú Britov obchodníci

22.02.2019, 17:30
Autor:
pkpk
Spotrebiteľa vo Veľkej Británii a Írsku by mohlo v prípade brexitu bez dohody čakať zdraženie niektorých potravín.

Niektorí Briti sa už od začiatku roka zásobujú potravinami kvôli prípadnému zdraženiu a nedostatku tovaru putujúceho zo zahraničia.

Ich obavy doteraz vláda zľahčovala, s postupom času sa ale javia ako oprávnené. Združenie obchodníkov vo Veľkej Británii a tiež v Írsku varovalo občanov, že môže dôjsť pri niektorých potravín až k 40 percentnému zdraženiu.

Spotrebiteľa vo Veľkej Británii a Írsku by mohlo v prípade brexitu bez dohody čakať zdraženie niektorých potravín. Navyše by mohlo dôjsť k nedostatku mäsa, rýb, ovocia a zeleniny. Tovar dovážaný zo zahraničia by sa totiž mohol oneskoriť pri hraniciach kvôli colným kontrolám.

Zvýšenie cien o desiatky percent

Ak 29. marca dôjde k tvrdému brexitu, Británia by už nepatrila k najviac zvýhodneným štátom vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO). Na potraviny, ako je hovädzie mäso alebo syr čedar, by tak mohli byť uvalené clá vo výške 40 percent a viac.

Teraz sa pritom priemerné sadzby v EÚ na ovocie, zeleninu a ryby pohybujú okolo 10 percent. Svoju pozíciu by si tak Veľká Británia vo WTO musela vyjednať znova.

Pred zvyšujúcimi sa cenami a menším rodinným rozpočtom varovali obchodné organizácie v Írsku i Veľkej Británii.

Podľa maloobchodného združenia v Británii by sa mohla clo na dovážaný čedar zdvihnúť na 42 percent, pri mozzarelle na 46 percent. Sadzba na hovädzie by bola 40 percent, na paradajky 21 percent. Preto si už teraz tvoria napríklad Íri zásoby čedaru - chcú zužitkovať dobu, počas ktorej bude syr ešte lacný.

Ovocie a zelenina môžu chýbať

Pre Britániu je brexit naplánovaný na pomerne nešťastný termín. Koncom marca sa totiž do Spojeného kráľovstva dováža rad mimosezónnych potravín. Podľa denníka The Guardian sa 90 percent listového šalátu, 80 percent paradajok a 70 percent drobného ovocia skonzumovaného v Británii dováža práve z Európy, alebo cez ňu aspoň putuje.

​Zvýšené tarify, devalvácia britskej libry a nové regulačné kontroly by podľa maloobchodníkov zvýšili náklady na čerstvé potraviny a nápoje. To sa následne premietne do cien, za ktoré budú tovar spotrebitelia nakupovať.

Briti sa okrem nedostatku potravín obávajú napríklad aj veľkej inflácie, dôchodkového kolapsu, zvýšenia kriminality, masovej nezamestnanosti či dokonca zabavenia majetku.

Niektorí si z tohto strachu vytvorili dokonca biznis a začali predávať takzvané "Brexit boxy", ktoré obsahujú mrazom sušené jedlo na tridsať dní. V boxe zákazníci navyše nájdu filter na vodu a gél pre založenie ohňa. Celá táto krabica poslednej záchrany stojí 300 dolárov.

01 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 05 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:35