Reuters
StoryEditor

Severná Kórea má ekonomický potenciál ako žiadna iná krajina, vyhlásil Trump

27.02.2019, 06:11
Autor:
TASRTASR
Aby mohla krajina ekonomicky prosperovať, musí sa podľa Trumpa vzdať jadrových zbraní.

Americký prezident Donald Trump sa domnieva, že Severná Kórea má ekonomický potenciál, aký v dejinách dosiaľ takmer nemal obdobu, ak sa vzdá vývoja jadrových zbraní.

Trump sa takto vyjadril v stredu na sociálnej sieti Twitter. "Potenciál je ÚCHVATNÝ, skvelá príležitosť, takmer ako žiadna iná v histórii, pre môjho priateľa Kim Čong-una," napísal len niekoľko hodín pred tým, ako sa má vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj stretnúť so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Vo svojom príspevku okrem toho Trump vychválil Vietnam, ktorý podľa jeho slov prosperuje "ako len máloktoré miesto" na svete a dodal, že "Severná Kórea by na tom bola rovnako, a to veľmi skoro, ak by pristúpila k denuklearizácii", cituje ho agentúra DPA.

O ekonomickom potenciáli KĽDR hovoril Trump aj počas uplynulého víkendu. Už vtedy povedal, že Severná Kórea sa môže čoskoro stať "významnou ekonomickou mocnosťou", ak sa vzdá vývoja jadrových zbraní.

KĽDR má podľa jeho nedeľňajších slov "väčší potenciál" na rýchly ekonomický rast "než ktorákoľvek iná krajina" vďaka svojej zemepisnej polohe a obyvateľstvu. 

Trump aj Kim dorazili do Hanoja v utorok. Na stredu majú naplánované rozhovory medzi štyrmi očami a následne spoločnú večeru. Vo štvrtok majú pokračovať v ďalších rozhovoroch o denuklearizácii Kórejského polostrova. 

Trump s Kimom absolvovali svoj prvý, historický summit vlani v júni v Singapure. Išlo o vôbec prvé stretnutie lídrov USA a KĽDR.

Obaja politici sa zaviazali, že budú pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky, ktoré žiadal Pchjongjang. Veľmi všeobecne formulovaná dohoda však bezprostredne nepriniesla hmatateľné výsledky.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:13