Reuters
StoryEditor

Komisia zistila v desiatich európskych krajinách ekonomické nerovnováhy

27.02.2019, 16:22
Autor:
TASRTASR
V ďalších troch krajinách sú tieto nerovnováhy nadmerné.

Desať krajín Európskej únie (EÚ) vykazuje ekonomické nerovnováhy a v ďalších troch krajinách sú tieto nerovnováhy nadmerné. Vyplýva to zo správ Európskej komisie (EK) o ekonomikách členských štátov Únie, ktoré zverejnila v stredu.

EK v 10 z 28 krajín EÚ zistila ekonomické nerovnováhy, patria sem Bulharsko, Chorvátsko, Francúzsko, Írsko, Holandsko, Nemecko, Portugalsko, Rumunsko, Španielsko a Švédsko. V ďalších troch - Grécku, Taliansku a na Cypre - sú ekonomické nerovnováhy nadmerné.

Podpredseda EK Valdis Dombrovskis však ocenil, že ekonomika EÚ rastie nepretržite už siedmy rok. "Tempo expanzie sa však spomalilo." Na udržanie dynamiky rastu je potrebná vysoká konkurencieschopnosť a konvergencia smerom k vysokým štandardom. Na to sú potrebné štrukturálne reformy a cielené investície na podporu rastu produkcie v celej Európe.

Komisárka pre zamestnanosť a sociálne záležitosti Marianne Thyssenová poukázala na vývoj na trhu práce spôsobený na jednej strane demografickými zmenami a na druhej strane novými technológiami. Zároveň sa zvyšuje nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v niektorých krajinách Únie. "Preto musíme prehodiť na vyššiu rýchlosť." Najvyššou prioritou zostáva investovanie do kvalifikácie ľudí, predovšetkým tých s najnižšou kvalifikáciou.

Komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici požaduje, aby krajiny zvýšili odolnosť svojich ekonomík voči krízam. Na to je potrebné zníženie dlhov, zvýšenie produktivity a zefektívnenie investícií.

EK hodnotila vo svojich správach, do akej miery členské štáty implementovali odporúčania komisie z júla 2018. Celkovo krajiny dosiahli pokrok pri presadzovaní viac než dvoch tretín odporúčaní, v niektorých boli pokroky ešte výraznejšie. Veľký progres sa dosiahol v oblasti finančných služieb, ale aj v oblasti trhu práce.

01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:05