StoryEditor

Farmári ho nemajú kde sadiť. O čaj rooibos je obrovský záujem

28.02.2019, 10:06
Autor:
ČTKČTK
Celosvetový trh s bylinnými čajmi rastie podľa údajov spoločnosti Euromonitor International o sedem percent ročne.

Záujem o rooibos, nazývaný tiež červený čaj, sa prudko zvyšuje. V Juhoafrickej republike, ktorá je domovinou tohto nápoja, vlani poľnohospodári obhospodarovali 65 tisíc hektárov pôdy.

O 12 percent tak prekonali rekord z predchádzajúceho roka. Ďalší rast na strane ponuky však brzdí príroda, pretože rastlina, z ktorej sa nápoj bohatý na antioxidanty pripravuje, rastie len v malej suchej oblasti na juhu krajiny. Dochádza tak pôda vhodná k jej pestovaniu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Celosvetový trh s bylinnými čajmi rastie podľa údajov spoločnosti Euromonitor International o sedem percent ročne. A rooibos, ktorý má povesť zdraviu prospešného nápoja, je čím ďalej obľúbenejší.

Vstup na nové trhy

Niektorí poľnohospodári vlani rozšírili plochu, na ktorej rastlinu pestujú, ďalší sa snažia o jej pestovanie prvýkrát. Po rokoch suchého počasia, ktoré znížilo výnosy a spôsobilo nárast ceny v minulom roku až o 18,5 percenta, niektorí producenti teraz dúfajú, že sa podarí doplniť zásoby a vstúpiť na nové trhy, vrátane Ázie a Blízkeho východu.

Výkonný riaditeľ spracovateľskej firmy Cape Natural Dawie de Villiers agentúre Reuters povedal, že investície jeho firmy sa v posledných rokoch zamerali na dodávky, ale teraz by sa mohli presunúť na opačnú stranu, teda vybudovanie klientskej základne a vstupu na nové trhy. "Nerobili sme to dlhú dobu," uviedol.

Šéf najväčšieho spracovateľa Rooibos Limited Martin Bergh uviedol, že očakáva v tomto roku o 20 až 30 percent vyššiu produkciu. To dáva firme nový podnet k pozvoľnému posilneniu pozície v Číne a juhovýchodnej Ázii.

Problémy so suchom

Poľnohospodársky ekonóm finančnej spoločnosti Absam Wessel Lemmer upozornil, že častejšie suchá by mohli pri pestovaní tejto rastliny spôsobiť ťažkosti. Rastlina je závislá na špecifických klimatických a pôdnych podmienkach. Ak by sa suchá stali normou, môže to byť problém kvôli zavlažovaniu.

Reuters

Dopyt rastie

​Poľnohospodár Hans Moller, ktorý začal rooibos pestovať prvýkrát vlani a plánuje úrodu v nasledujúcich troch rokoch rozšíriť, uvádza, že rastlina je relatívne odolná.

Jedným z dôvodov, ktorý ho prinútil k jej vysadeniu, je očakávaný vysoký dopyt, ktorý avizujú súčasní spracovatelia a vývozcovia. "V dlhodobom výhľade väčšina z nich predpovedá, že v Kapskom meste nebudeme schopní produkovať dostatočné množstvo, ak dopyt porastie ďalej," uviedol.

01 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 02 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 03 - Modified: 2024-04-09 18:11:14 - Feat.: - Title: Boeing v prvom štvrťroku výrazne obmedzil produkciu. Dodal len 66 strojov 04 - Modified: 2024-03-26 11:09:53 - Feat.: - Title: Nádej v nových typoch batérií. Pomôžu k radikálnemu zníženiu cien elektromobilov? 05 - Modified: 2024-03-22 17:10:50 - Feat.: - Title: Fico ocenil, že sa Európska únia na najvyššej politickej úrovni zaoberá problémami farmárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:28