Čína chce od budúceho roka monitorovať všetkých 1,4 miliardy obyvateľov.Reuters
StoryEditor

"Akonáhle porušujete pravidlá, ste obmedzený." Čína zavádza systém sociálneho kreditu

02.03.2019, 23:00
Podľa čínskych úradov systém, testovaný v niektorých mestách a regiónoch, znemožnil len v roku 2018 zakúpeniu 17,5 milióna leteniek a 5,5 milióna vlakových cestovných lístkov.

Najnovšie zavádzaný systém sociálneho kreditu v Číne, ktorý je stále v testovacej fáze, už dopadol na životy miliónov obyvateľov, ktorí sa nesprávajú v súlade s prianím čínskych úradov.

Tie v minulom roku zablokovali milióny leteniek a lístkov na vlak ľuďom s nízkym skóre. Vyplýva to zo správy Národného informačného centra pre verejný kredit, na ktorú upozornil  The Guardian.

"Akonáhle porušujete pravidlá, ste obmedzený všade"

Podľa čínskych úradov systém, testovaný v niektorých mestách a regiónoch, znemožnil len v roku 2018 zakúpeniu 17,5 milióna leteniek a 5,5 milióna vlakových cestovných lístkov.

"Akonáhle porušujete pravidlá, ste obmedzený všade," uvádzajú podľa The Guardian úrady vo svojej správe.

K podobným obmedzeniam pohybu dochádzalo u Číňanov, ktorí boli na úradnej "čiernej listine", už skôr. Nový systém, ktorý funguje vďaka moderným sledovacím nástrojom, celý proces výrazne zefektívnil.

Podľa čínskeho najvyššieho súdu si v roku 2017 z rovnakého dôvodu nemohlo kúpiť letenku viac ako 6 miliónov občanov. V minulom roku uviedla Čínska národná komisia pre národný rozvoj a reformu, že zakáže občanom s nízkym skóre cestovať verejnou dopravou až na jeden rok.

Krajinu minulý rok nemohlo opustiť 128 Číňanov, ktorí nezaplatili dane. Úrady v rovnakom období občiansku poslušnosť vyhodnocovali na základe 14 miliónov zmienok o "nedôveryhodných činoch", medzi ktorými boli podvody, nesplatené pôžičky, klamlivá reklama alebo napríklad neochota uvoľniť rezervované miesto vo vlaku.

Podľa úradov systém funguje - zo správy vyplýva, že pod tlakom systému sociálneho kreditu zaplatilo dane a svoje záväzky 3,5 milióna občanov a firiem.

Problém je aj pes bez vodítka

Sociálny kredit bol predstavený už v roku 2014, od tej doby sa postupne testuje a vylepšuje. Podľa úradného dokumentu kladie systém dôraz na štyri oblasti: poctivosť vo vládnych záležitostiach, obchodnú úprimnosť, spoločenskú úprimnosť a dôveryhodnosť osobných súdov.

K zníženiu sociálneho kreditu môže dôjsť takmer za čokoľvek. Ak občan prechádza na červenú, nemá psa na vodítku, fajčí na autobusovej zastávke, má problém.

Plošné spustenie v roku 2020

Podľa kritikov môže dôjsť k zneužitiu systému, postupnému rozvrstveniu spoločnosti do niekoľkých úrovní a prípadnému rozvoju korupcie.

Ďalším dôsledkom môže byť zvyšovanie sociálnej izolácie nízko hodnotených občanov v dôsledku obmedzovania kontaktov na sociálnych sieťach s používateľmi s vyšším kreditom.

Celý systém sociálneho kreditu je ešte v testovacej fáze. Vláda plánuje jeho plošné spustenie až v roku 2020, keď každý čínsky občan bude mať pridelené vlastné sociálne skóre.

Čierne listiny

Cieľom systému je podľa tamojších úradov vytvorenie dôveryhodného sociálneho prostredia. Pri spracovaní mimoriadne veľkého objemu dát sa využíva nielen rozsiahly kamerový systém, ale aj pokročilé technológie na analýzu veľkých dát.

Dosiahnuté "skóre" ovplyvní aj napríklad výšku úveru, dostupnosť hypotéky a tiež kreditnej karty. Vysoký počet bodov môže občanovi tiež pomôcť zlepšiť dostupnosť kvalitnejších potravín, rýchlejšieho internetového pripojenia či zahraničných zájazdov. Do budúcna systém ovplyvní, či občan dosiahne na lepšie vzdelanie alebo zamestnanie.

Čína počíta s pravidelným zverejňovaním rebríčkov najlepších a najhorších občanov, a tiež s vytvorením čiernych listín, ktoré znemožnia získať prácu v štátnych spoločnostiach.

01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:33