StoryEditor

Otvorí Trump nový obchodný front? Plánuje zrušiť výhody pre Turecko a Indiu

05.03.2019, 10:46
Autor:
TASRTASR
Trump v liste Kongresu oznámil, že plánuje ukončiť Všeobecný systém preferencií.

Americký prezident Donald Trump plánuje podľa všetkého otvoriť nový front vo svojom obchodnom ťažení. Tentoraz chce zrušiť obchodné výhody, ktoré USA poskytujú Indii a Turecku.

Ako uviedla agentúra Reuters, Trump v liste Kongresu oznámil, že plánuje ukončiť Všeobecný systém preferencií (GSP), ktorý Spojené štáty uplatňujú voči Turecku a Indii.

Práve India je na čele krajín, ktoré môžu využívať tento systém umožňujúci dodávať do USA tovar nezaťažený clami. V prípade Indie spadá pod GSP tovar zhruba za 5,7 miliardy dolárov (4,26 miliardy eur). Turecko sa zaradilo na 5. miesto s vývozom v rámci tohto programu v hodnote 1,7 miliardy dolárov.

Podľa Trumpa India neposkytla Spojeným štátom záruky, že im "umožní spravodlivý a primeraný prístup na svoje trhy". V prípade Turecka zasa Trump nevidí dôvod na pokračovanie GSP, keďže krajina je na tom ekonomicky podstatne lepšie než pred rokmi, pričom okrem rastu ekonomiky poukázal na diverzifikáciu exportu a zníženie chudoby obyvateľstva.

India to dramaticky neberie

Ukončenie GSP voči krajinám však nezačne platiť okamžite. Podľa Úradu obchodného splnomocnenca USA sa tak môže stať najskôr 60 dní od oznámenia zámeru Kongresu a vláde dotknutej krajiny.

India však Trumpov krok dramaticky neberie. Podľa ministerstva obchodu reálne výhody systému sú oproti očakávaniam podstatne nižšie. Z 3700 produktov, ktoré India v rámci GSP môže do USA vyvážať bez cla, využila krajina tento systém pre 1784 výrobkov.

Aj nemenovaný zdroj z indickej vlády uviedol, že výhody GSP pre indický priemysel nie sú príliš veľké. Ako dodal, GSP je skôr potvrdením strategických vzťahov než reálnou ekonomickou výhodou. Ani indické akciové trhy na informácie z USA príliš nereagovali.

Turecké autá na export

Čo sa týka Turecka, ozvali sa zástupcovia automobilového sektora, keďže Ankara vyváža v rámci GSP do USA napríklad autá a autokomponenty. Ako uviedol pre agentúru Reuters zdroj z tohto sektora, ukončenie GSP nebude mať na odvetvie výraznejší vplyv.

Minulý rok vyviezlo Turecko v rámci GSP do USA autá a autokomponenty v hodnote 1,1 miliardy dolárov. Bez tohto systému budú autá a komponenty podľa zdroja podliehať 2,5-percentným clám.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:07