StoryEditor

Aká je budúcnosť najväčších ekonomík? OECD zverejnilo prognózu

06.03.2019, 11:31
Autor:
TASRTASR
OECD uviedla, že v tomto roku očakáva rast svetovej ekonomiky na úrovni 3,3 percenta.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) opätovne zhoršila prognózu rastu svetovej ekonomiky na tento a budúci rok. Očakáva, že obchodné spory vo svete a neistota spojená s odchodom Británie z Európskej únie sa negatívne odrazia na vývoji svetového obchodu, a tým aj ekonomiky.

OECD uviedla, že v tomto roku očakáva rast svetovej ekonomiky na úrovni 3,3 percenta, zatiaľ čo v predchádzajúcej prognóze z novembra počítala s rastom o 3,5 percenta. Na rok 2020 zhoršila svoj odhad rastu o 0,1 percentuálneho bodu na 3,4 percenta.

"K spomaľovaniu rastu ekonomiky prispievajú viaceré faktory, medzi nimi výrazná politická neistota, pokračujúce obchodné konflikty a ďalšie zhoršovanie podnikateľskej a spotrebiteľskej dôvery," informovala OECD.

Ekonomika eurozóny

Ako dodala, najmä v Európe pretrváva výrazná politická neistota, a to aj v dôsledku príprav na brexit. Prípadný neriadený odchod Británie z EÚ spôsobí európskym ekonomikám rozsiahle zvýšenie nákladov, dodala OECD.

Okrem neistoty spojenej s brexitom Európu negatívne zasahuje obchodný spor Číny a USA, ale podľa organizácie sú tam aj ďalšie slabé miesta, ako je napríklad recesia v Taliansku.

​Čo sa týka ekonomiky eurozóny, OECD oznámila výrazné zhoršenie odhadu. Zatiaľ čo v novembri počítala s tohtoročným rastom ekonomiky menového bloku o 1,8 percenta, teraz počíta s rastom len na úrovni jedného percenta. Aj na budúci rok zhoršila odhad rastu, a to z 1,6 percenta v novembri na 1,2 percenta.

Zredukovanie rastu Nemecka

Aj v prípade Nemecka, najväčšej európskej ekonomiky, OECD výrazne zredukovala prognózu rastu. V novembri organizácia očakávala, že tento rok nemecká ekonomika vzrastie o 1,6 percenta, teraz počíta s rastom na úrovni 0,7 percenta. Dôvodom sú najmä obchodné spory vo svete, ktoré výrazne vplývajú na proexportne orientované nemecké hospodárstvo.

Na rok 2020 OECD počíta s miernym zrýchlením rastu nemeckej ekonomiky na 1,1 percenta. Veľa bude však podľa organizácie závisieť od toho, či USA neuvalia na autá z EÚ vyššie dovozné clá.

Pokles ekonomiky v Taliansku

Pri Taliansku dokonca počíta s poklesom ekonomiky. Pred štyrmi mesiacmi predpokladala OECD na tento rok rast na úrovni 0,9 percenta, v novej prognóze už počíta s poklesom o 0,2 percenta. Aj v prípade Talianska je dôvodom vysoká orientácia na zahraničný obchod.

Naopak, menej než Nemecko a Taliansko je od vývoja svetového obchodu závislé Francúzsko. V jeho prípade OECD tiež odhad z novembra skresala, ale miernejšie. Pôvodne očakávala tohtoročný rast ekonomiky Francúzska na úrovni 1,5 percenta, teraz počíta, že dosiahne 1,3 percenta.

Británia po brexite

Británia zasa utrpí v dôsledku vývoja spojeného s brexitom. Pred štyrmi mesiacmi OECD počítala s rastom britskej ekonomiky v roku 2019 o 1,4 percenta, v novej prognóze očakáva rast na úrovni 0,8 percenta.

Aj to však len v prípade, že dôjde k hladkému odchodu krajiny z EÚ. Ak odíde bez dohody, "vyhliadky ekonomiky sa výrazne zhoršia", dodala OECD.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 02 - Modified: 2024-03-18 15:03:53 - Feat.: - Title: OECD varuje Slovensko: Oproti Západu chudobniete. Premiér Fico sľubuje pomoc s bytmi aj novú elektráreň 03 - Modified: 2024-03-18 15:03:56 - Feat.: - Title: Vláda víta odporúčania OECD, môže ich prenášať do svojich politík, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu 05 - Modified: 2024-02-12 10:55:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond je presvedčený o mäkkom pristátí svetovej ekonomiky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:02