StoryEditor

Nórska vláda rozhoduje o osude štátneho megafondu. Jeho hodnota je bilión dolárov

08.03.2019, 13:58
Nórsko je najväčším producentom ropy v západnej Európe.

Už viac ako rok sa v Nórsku diskutuje o smerovaní jeho štátneho majetkového fondu. Správy o ňom dokážu otriasť trhmi, ale aj potešiť aktivistov za ochranu životného prostredia. Zhruba pred dvoma rokmi jeho hodnota prekročila hodnotu bilión dolárov.

Nórska vláda dala v piatok súhlas k odpredaju časti akcií ropy a zemného plynu, ktoré sú jeho súčasťou. Dôvodom sú obavy Osla nad dopadom trvalého poklesu cien energií na nórsku ekonomiku, píše Financial Times.

Samotný vládny návrh hovorí o predaji menších prieskumných spoločností, ktoré sa zaoberajú prieskumom ropných oblastí. Návrh má ušetriť veľkých hráčov ako Royal Dutch Shell alebo Exxon Mobil. Celková suma, ktorú môže fond odpredajom akcií získať je 7,5 miliardy dolárov.

"Cieľom je, aby naše kolektívne bohatstvo bolo menej náchylné na trvalý pokles cien ropy," povedal Siv Jensen, nórsky minister financií.

Základ pre investičný fond

Nórsko je najväčším producentom ropy v západnej Európe. Práve ťažba ropy sa stala základným kameňom na vytvorenie obrovského fondu štátneho bohatstva.

Analytik TRIM Alfa Ronald Ižip tvrdí, že práve zisky z predaja ropy boli zdrojom príjmov do štátneho fondu. "Nórsku sa však ropa míňa a z toho dôvodu fond prichádza o svoje príjmy. Zároveň verí, že tieto príjmy dokážu byť kompenzované dividendovými príjmami z držby akcií," vysvetľuje analytik.

Ižip ďalej dodáva, že aby "riziko z poklesu cien ropy minimalizoval, rozhodol sa tieto sektory zo svojich investícií vylúčiť, čo je logický krok."

Správa otriasla trhmi

Vláda týmto krokom nadväzuje na rokovania z roku 2017. Vtedy sa uvažovalo o úplnom odpredaji ropného a plynárenského sektora. Táto správa vtedy otriasla trhmi, ale bola veľkým krokom pre aktivistov za ochranu Zeme, píše Bloomberg.

Bloomberg

​V reakcii na dnešnú správu z Nórska ceny akcií majiteľov ropy klesli, pričom BP a Shell obchodovali takmer o dve percentá nižšie.

Odporúčanie vlády nie je posledným krokom Nórsky parlament ešte musí tento návrh schváliť. 

Ropný fond založila krajina v roku 1998, aby svojim občanom ušetril peniaze na odchod do dôchodku. Nórsko si je vedomé toho, že tamojšie ropné vrty môžu jedného dňa vyschnúť, a tento fond je poistkou, ktorá má zaistiť financovanie sociálnych výdavkov súčasným i budúcim generáciám.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 02 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou 03 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Investovanie v Nórsku? Na výber je viac ako len ťažba ropy a plynu 04 - Modified: 2024-04-06 18:40:10 - Feat.: - Title: Nórska polícia bude po vyhrážkach proti moslimskej komunite do odvolania ozbrojená 05 - Modified: 2024-04-05 12:58:43 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje do roku 2036 zvýšiť výdavky na armádu o vyše 50 miliárd eur, chce sa brániť pred Ruskom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:59