Reuters
StoryEditor

Deväť rokov klamlivého rastu. Čína nafukovala štatistiky, tvrdí štúdia

09.03.2019, 10:00
Autor:
mtmmtm
Najväčší podiel na skreslení štatistík by mali mať samosprávy.

Čína v rokoch 2008 až 2016 nadhodnocovala rast svojho HDP, tvrdí štúdia výskumníkov univerzity v Hongkongu a Chicagskej univerzity.

Oproti skutočnosti uvádzali štatistiky každoročne v priemere o 1,7 percenta vyšší rast. Terajší čínska ekonomika tak môže byť o zhruba 12 percent menšia, než ukazujú oficiálne čísla, napísal denník Financial Times.

Výskum zverejnil tento týždeň washingtonský think tank Brookings Institution. Podľa neho za nesúlad medzi čínskymi vládnymi číslami a skutočnosťou môžu miestne samosprávy.

Samosprávy chcú lepšie výsledky

"Keďže sú odmeňované za plnenie rastových a investičných cieľov, tak majú tendenciu skresľovať lokálne štatistiky," uvádza štúdia.

Tamojší Národný štatistický úrad tieto praktiky pozná a upravuje podľa toho výpočet HDP na celoštátnej úrovni. Od polovice minulého desaťročia bola miera tejto korekcie v priemere päť percent HDP.

V roku 2008 sa však začalo falšovať vo veľkom. "Po roku 2008 sú však lokálne čísla stále viac skreslené, bez toho aby štatistický úrad zodpovedajúcim spôsobom zasiahol," tvrdí štúdia.

Analýza pokrýva obdobie z rokov 2008 až 2016, takže neobsahuje odhad rastu HDP z minulého roka. "Ak by bol čínsky HDP z minulého roka nadhodnotený rovnako, ako HDP z roku 2016, znamenalo by to, že namiesto uvádzaných 90 biliónov jüanov (takmer 12 biliónov eur) je jeho skutočná hodnota o 10,8 bilióna jüanov nižšia," napísal denník Financial Times.

Rozdiely sa snažia eliminovať

Skutočná veľkosť čínskej ekonomiky by tak bola o dvanásť percent nižšia, než uvádzajú oficiálne čísla.

"Čínsky Národný štatistický úrad urobil veľa práce aby eliminoval falošné čísla dodávané miestnymi samosprávami, nemá však dostatok kapacít," povedal denníku jeden z autorov štúdie Čeng Sung z univerzity v Hongkongu. "Nebolo by fér obviňovať ho z falšovania čísiel HDP," dodal.

Na vine sú skôr miestne úrady, ktoré chcú dosiahnuť ciele hospodárskeho rastu za každú cenu. V minulosti tak uvádzali hodnoty HDP, ktorých súčet mnohokrát prevyšoval oficiálne celoštátne HDP aj o desať percent, uviedla agentúra Bloomberg.

Štúdia preto k svojmu výpočtu skutočného čínskeho HDP využila daňové príjmy, satelitné snímky nočného osvetlenia, tok tovaru a objem dovozu a vývozu. U týchto čísel je manipulácia menej pravdepodobná, píše Bloomberg.

Čína je kvôli skresľovania štatistík kritizovaná dlhodobo

Čína je z falšovania svojich štatistík obviňovaná dlhodobo. Terajšia štúdia navyše umocnila obavy, že spomalenie čínskeho rastu je v skutočnosti oveľa závažnejšie, než ukazujú oficiálne údaje. Aj podľa nich vlani rástla druhá najväčšia svetová ekonomika najpomalšie od roku 1990, o 6,6 percenta.

Pre tento rok si Čína naplánovala ešte pomalší rast. Premiér Li Kche-čchiang v utorok uviedol, že jeho tempo by malo byť šesť až 6,5 percenta.

Ku spomaľovaniu prispieva slabnúci globálny aj domáci dopyt a obchodná vojna so Spojenými štátmi. Tým, že si na tento rok vláda stanovila rozpätie pre rast HDP, nie určité číslo, podľa analytikov uznáva riziká, ktoré by mohla rásť ďalej spomaliť.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:16