Fíni stavajú jadrové elektrárne, vedia, že na biomase energetiku neudržia, vraví Peter Líška.DESANA DUDÁŠOVÁ
StoryEditor

Brexit ovplyvní vnímanie jadra

10.03.2019, 23:00
Nepotrebujeme obnoviteľné zdroje, ale čisté zdroje, tvrdí v rozhovore pre HN Peter Líška, podpredseda predstavenstva spoločnosti VUJE.

Jadrovej energetike sa venujete niekoľko desaťročí. Ktoré udalosti, respektíve míľniky, spätne považujete za najzásadnejšie?
Mal som to šťastie, že som stál pri všetkých veľkých projektoch, ktoré na Slovensku boli – od uvádzania elektrárne V1 a V2 Bohunice do prevádzky až po dostavbu 1. a 2. bloku Mochoviec a rekonštrukciu Bohuníc V1. Napriek tomu, že táto rekonštrukcia bola technicky vydarená a všetky medzinárodné misie, ktoré sem prišli, konštatovali, že má rovnako vysokú technickú úroveň bezpečnosti ako elektrárne rovnakého veku v západnej Európe, bola z politických dôvodov odstavená. A významná je aj dostavba Mochoviec 3 a 4, kde náš najvýznamnejší vklad je preprojektovanie.

Čo to znamená?
V podstate sme urobili takzvaný redizajn projektu, pretože projekt bol zastaraný. Myslím si, že táto časť práce sa nám vydarila, pretože projekt spĺňal kritériá takmer rovnako ako bloky, ktoré sa aktuálne stavajú.

Ako vnímate vývoj dostavby 3. a 4. bloku Mochoviec? Predsa len, sprevádzalo ho mnoho omeškaní a komplikácií. Teraz je tretí blok tesne pred spustením.
Samozrejme, komplexné hodnotenie môžu robiť tí, ktorí projekt riadia. Spoločnosť VUJE pre dostavbu Mochoviec zabezpečuje rôzne systémy, napríklad vzduchotechniku, diagnostiku, radiačnú kontrolu, laboratóriá a bezpečnostnú dokumentáciu. V záverečnej fáze budeme mať kľúčovú úlohu. Budeme mať na starosti fyzikálne a energetické spúšťanie blokov. Z tohto hľadiska ide všetko podľa plánu a nie je zatiaľ dôvod, prečo by sme naše úlohy v rámci harmonogramu nemali splniť, a teda zrealizovať spustenie 3. bloku ešte tento rok.


Na Slovensku sa viac ako polovica elektriny vyrába z jadra, v tomto roku sa má spustiť tretí blok Mochoviec, podiel v energetickom mixe sa tak ešte zvýši. Je to bezpečné, sústrediť sa takto na jeden zdroj?
Až bude d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:04