Reuters
StoryEditor

Trump sa múru nevzdáva. V návrhu rozpočtu naň požaduje takmer deväť miliárd dolárov

11.03.2019, 09:37
Autor:
ČTKČTK
Hoci sa nepočíta s tým, že Kongres návrh v tejto podobe schváli, dokument možno považovať za prehľad priorít administratívy na budúci rok.

Americký prezident Donald Trump vo svojom návrhu rozpočtu na rok 2020 požaduje 8,6 miliardy dolárov na hraničný múr s Mexikom. Návrh rozpočtu má Biely dom zaslať Kongresu podľa denníka The New York Times dnes.

Predznamenáva to ďalší boj o financovanie hraničného múru, ktorý Trump sľúbil voličom v predvolebnej kampani a na ktorého financovanie zatiaľ nezískal podporu Kongresu, napísal The Wall Street Journal (WSJ).

Návrh ako prehľad priorít

Návrh s názvom "Rozpočet pre lepšiu Ameriku: Dodržané sľuby. Daňoví poplatníci na prvom mieste." počíta s päťpercentným znížením výdavkov v oblastiach mimo obranu a s navýšením peňazí na určité armádne výdavky a na zdravotné služby pre veteránov. V rozmedzí desiatich rokov navrhuje škrty vo výške 2,7 bilióna dolárov na výdavky mimo obranu.

Hoci sa nepočíta s tým, že Kongres návrh v tejto podobe schváli, dokument možno považovať za prehľad priorít administratívy na budúci rok, domnieva WSJ. Nový fiškálny rok začne 1. októbra.

Medzi demokratmi, ktorí ovládajú dolnú komoru Kongresu, informácie o podobe Trumpových rozpočtových požiadaviek vyvolali kritiku, medzi republikánmi, ktorí majú väčšinu v Senáte, je reakcia zložitejšia.

Trump hľadá cesty

Mnohí síce považujú Trumpovu požiadavku za nerealistickú, avšak oceňujú, že sa prezident snaží peniaze na stenu získať v rámci rozpočtovej debaty. Šéf Bieleho domu kvôli snahe prinútiť Kongres na schválenie peňazí na hraničnú bariéru zablokoval na prelome roka financovanie časti vládnych inštitúcií a vo februári vyhlásil stav núdze, aby zákonodarcov obišiel.

Postavenie hraničného múru patrilo k hlavným sľubom Trumpovej predvolebnej kampane. Kongres však nevyšiel v ústrety jeho požiadavke, aby mu tento rok na tento projekt schválil 5,7 miliardy dolárov.

Dekrétom o stave núdze si prezident otvoril cestu k čerpaniu až ôsmich miliárd z iných vládnych fondov. Proti prezidentovmu stavu núdze už hlasovala Snemovňa reprezentantov a zrejme proti nej bude aj Senát. Prezident však má možnosť rozhodnutie Kongresu vetovať.

Rozpočtová požiadavka na 8,6 miliardy dolárov sa skladá z piatich miliárd pre ministerstvo vnútornej bezpečnosti a 3,6 miliardy pre ministerstvo obrany. Podľa zdroja z administratívy, ktorý cituje WSJ, to má umožniť vybudovať alebo nahradiť existujúce štruktúry na hranici v dĺžke vyše 1100 kilometrov. Celá hranica meria cez 3200 kilometrov a časť plotu je už vybudovaná.

01 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 02 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor? 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:58