Reuters
StoryEditor

Trumpov rozpočet: Spojené štáty sa zadĺžia o bilión dolárov, peniaze pôjdu aj na kontroverzný múr

12.03.2019, 18:45
Autor:
osvosv
Okrem ministrov Trumpovej administratívy príde o peniaze aj väčšina veľkých vládnych agentúr.

Americký prezident Donald Trump v pondelok predstavil plán na rozpočet na budúci fiškálny rok. Počíta s veľkými vládnymi škrtmi a deficitom presahujúcim jeden bilión dolárov. Obsahuje aj čiastku 8,6 miliardy dolárov, ktorú chce Trump použiť na stavbu múru na hranici s Mexikom.

Podľa šéfa americkej Federácie štátnych zamestnancov, Davida Coxa, je to od Trumpa "kopanec do zubov". Úradníci sa totiž len nedávno vrátili do práce po období rozpočtového provizória, tzv. shutdownu, ktoré začalo v polovici decembra a trvalo 35 dní. "(Návrh) ukazuje nepochopenie potrieb štátnych zamestnancov," povedal agentúre AP.

Vlani sa štátne úrady zastavili práve kvôli sporom o rozpočet a financovaní múru na hraniciach s Mexikom. Trump na múr vtedy chcel od senátorov 5,7 miliardy dolárov. V súčasnosti chce od nich ešte viac - 8,6 miliardy dolárov.

Takmer jediní, kto si podľa rozpočtu na budúci fiškálny rok, začínajúci 1. októbra, polepšia, sú vojaci. A to ako tí v aktívnej službe, tak veteráni. Rozpočet ministerstva obrany chce Trump navýšiť o 4,9 percenta, ministerstvo pre záležitosti veteránov podľa prezidentovho návrhu dostane o 7,5 percenta viac, než tento rok.

Škrty pre ministerstvá

Ministerstvo vnútornej obrany by si potom malo polepšiť o 7,4 percenta. Tam však pridávanie vládnym rezortom končí. Väčšina ministerstiev by totiž mala čakať škrty, z veľkej časti presahujúce 10 percent. Tamojšie ministerstvo dopravy potom má prísť až o 21,5 percenta prostriedkov.

Okrem ministrov Trumpovej administratívy príde o peniaze aj väčšina veľkých vládnych agentúr. Najhoršie je na tom podľa dát AP Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA), ktorá má stratiť 31,2 percenta svojich prostriedkov. Najlepšie potom dopadla NASA, ktorá získa o 1,4 percenta viac, než tento rok.

Aj napriek masívnym škrtom má však rozpočet v tomto pláne deficit cez jeden bilión dolárov.

Trump sľuboval rast

Pod hranicu deficitu jeden bilión dolárov by sa americký rozpočet podľa plánu mal znovu dostať až v roku 2022. Pôvodné Trumpove plány, ktoré zverejnil po vstupe do funkcie, pritom počítali s menším deficitom. Malo ísť o čiastku "len" 442 miliárd dolárov.

Taká realita ide proti pôvodným tvrdeniam Trumpovej administratívy. Tá totiž vlani sľubovala, že budúci ekonomický rast zaplatia daňové škrty.Tie vlani znížili mieru zdanenia firiem z 35 na 21 percent. Trump si od toho sľuboval podporu malých a stredných spoločností, podľa kritikov však len pomohol gigantom vyhýbať sa plateniu daní.

Aj preto sa dá predpokladať, že návrh narazí na odpor ako zo strany Demokratov, tak niektorých Republikánov, píše agentúra Bloomberg. Časť amerických médií potom už v nedeľu začala označovať tento návrh rozpočtu za vopred mŕtvy.

01 - Modified: 2022-12-03 16:55:14 - Feat.: - Title: Ukrajina zadržala osem ľudí za krádež Banksyho graffiti v Hostomeli 02 - Modified: 2022-05-30 19:48:56 - Feat.: - Title: Grécko strojnásobí dĺžku múru na hranici s Tureckom, obáva sa hybridných hrozieb 03 - Modified: 2022-04-21 11:10:45 - Feat.: - Title: Keď výraz hovorí za všetko. Trump radil Zelenskému, aby spolupracoval s Putinom 04 - Modified: 2022-03-28 19:54:11 - Feat.: - Title: Biden navrhol zvýšiť výdavky na obranu, žiada takmer 700 miliónov dolárov pre Ukrajinu 05 - Modified: 2022-02-22 08:05:06 - Feat.: - Title: V americkej verzii App Store je dostupná aplikácia k novej Trumpovej sociálnej sieti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:00