Praha letisko HavelTASR/AP
StoryEditor

Tvrdý zákaz zastihol dva české boeingy vo vzduchu. Nesmeli do Európy, museli ich otočiť

13.03.2019, 07:17
Autor:
ČTKČTK
Jeden z letov presmerovali do Tunisu, druhý do tureckej Ankary.

Dve lietadlá typu Boeing 737 MAX 8 českej spoločnosti SmartWings, ktoré v utorok večer mierili do Prahy, museli pristáť v Tunise a v Ankare. Dnes ráno to povedala hovorkyňa SmartWings Vladimíra Dufková.

Počas letu totiž obe lietadlá zastihlo rozhodnutie Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA) o uzavretí vzdušného priestoru nad kontinentom pre tento typ lietadiel kvôli obavám o bezpečnosť. Prepravca pre cestujúcich poslal lietadlá iného typu.

​Prvé lietadlo, ktoré letelo z Kapverdských ostrovov, odklonili do Tunisu. "Pre cestujúcich z tohto letu bolo vyslané náhradné lietadlo iného typu, ktoré pristálo v Prahe dnes ráno," uviedla Dufková.

Druhý boeing z Dubaja skončil v tureckom hlavnom meste. SmartWings zaistil cestujúcim ubytovanie v hoteli, do Česka majú podľa hovorkyne doraziť náhradným spojom počas dneška.

Čo bude ďalej

Celkom mala spoločnosť SmartWings v čase, keď začalo platiť rozhodnutie o zastavení prevádzky lietadiel typu Boeing 737 MAX 8, vo vzduchu štyri tieto stroje. Ďalšie spoje z Reykjavíku na Kanárske ostrovy a z Tenerife do Tel Avivu dorazili podľa plánu, dodala Dufková.

Spoločnosť vlastní dohromady sedem boeingov rovnakého typu, ktorý v nedeľu havaroval v Etiópii. Vo svojej flotile má ďalších 40 lietadiel iného typu.

"SmartWings sa ospravedlňuje za nepríjemnosti všetkým zákazníkom, ktorí budú dotknutí prípadným zrušením alebo meškaním letov," uviedla v utorok večer letecká spoločnosť. Akých spojov sa obmedzenie môže dotknúť, zatiaľ Dufková nechcela ráno predvídať. "V tejto chvíli situáciu vyhodnocujeme," dodala.

Na pražskom Letisku Václava Havla nasadzujú lietadlá typu Boeing 737 MAX v pravidelnej doprave okrem SmartWings už len nízkonákladové dubajské aerolínie Flydubai.

Stopka pre Boeing 737 MAX

Na dnešnej rannej linke z Dubaja do Prahy aj opačným smerom spoločnosť Flydubai zmenila typ lietadla, takže oba spoje odleteli podľa plánu, povedal dnes hovorca ruzyňského letiska Roman Pacvoň. Letisko ráno na twitteri vyzvalo cestujúcich oboch dopravcov, aby v súvislosti s prerušením prevádzky lietadiel typu 737MAX starostlivo sledovali status svojho letu a v prípade zmien kontaktovali svoju leteckú spoločnosť.

​Európska agentúra pre bezpečnosť letectva v utorok večer pozastavila prevádzku lietadiel Boeing 737 MAX 8 a MAX 9. Reagovala tak na bezpečnostné obavy v súvislosti s haváriou Boeingu 737 MAX 8, ktorý sa v nedeľu krátko po štarte z etiópskej metropoly Addis Abeby zrútil sa 157 ľuďmi na palube vrátane štyroch Slovákov.

Vyradiť z prevádzky tento typ lietadiel sa už pred oznámením agentúry EASA rozhodlo z preventívnych dôvodov viacero leteckých spoločností i jednotlivých krajín. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) naopak tieto stroje stále považuje za "vhodné na vykonávanie leteckej dopravy", vyzval však výrobcu na urýchlené ukončenie zmien kontrolného systému.

01 - Modified: 2024-04-10 10:28:28 - Feat.: - Title: USA preverujú tvrdenia o chybách na boeingoch, Senát naplánoval vypočúvanie 02 - Modified: 2024-04-09 18:11:14 - Feat.: - Title: Boeing v prvom štvrťroku výrazne obmedzil produkciu. Dodal len 66 strojov 03 - Modified: 2024-04-04 21:04:09 - Feat.: - Title: Boeing vyplatil spoločnosti Alaska Air odškodné 160 miliónov dolárov 04 - Modified: 2024-03-25 14:42:17 - Feat.: - Title: Boeing oznámil veľké zmeny vo vedení. Končí aj šéf spoločnosti 05 - Modified: 2024-03-16 07:33:34 - Feat.: - Title: Boeing pristál v Oregone bez časti vonkajšieho plášťa. Je možné, že oň prišiel počas letu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:07