Reuters
StoryEditor

Šéfovia firiem očakávajú zlepšenie globálnej ekonomiky. Na pandemický svet si začíname zvykať

17.01.2022, 07:13
Autor:
ČTKČTK
Medzi najoptimistickejšie oblasti sveta patrí India, kde až 94 percent generálnych riaditeľov firiem verí, že globálna ekonomika bude rásť.

Približne 77 percent generálnych riaditeľov svetových firiem predpovedá pre tento rok zlepšenie globálnej ekonomiky, zatiaľ čo 15 percent očakáva zhoršenie podmienok.

Optimizmus tak dosiahol desaťročné maximum. Vyplýva to z výsledkov 25. ročníka globálneho prieskumu názorov generálnych riaditeľov, ktorý spoločnosť PwC uskutočnila medzi 4446 generálnymi riaditeľmi v 89 krajinách a teritóriách vlani v októbri a novembri.

Optimizmus generálnych riaditeľov na rok 2022 je o percentuálny bod vyšší ako pred rokom a o 54 percentuálnych bodov vyšší ako v roku 2020, keď viac ako polovica z nich predpovedala pokles ekonomiky.

Hoci medzi generálnymi riaditeľmi panuje všeobecný optimizmus ohľadom hospodárskeho rastu v roku 2022, perspektíva sa v jednotlivých krajinách a teritóriách značne líši.

Optimistická India

Z najväčších teritórií je najvyšší optimizmus v Indii, kde 94 percent generálnych riaditeľov očakáva v budúcom roku globálny rast, zatiaľ čo vlani to bolo iba 88 percent.

Optimizmus má tiež solídne rastúcu tendenciu medzi generálnymi riaditeľmi v Japonsku (nárast o 16 bodov na 83 percent) a mierne vyšší je vo Veľkej Británii (nárast o päť bodov na 82 percent).

V Taliansku a Francúzsku výrazne stúpol optimizmus generálnych riaditeľov, možno v dôsledku silnejšieho než očakávaného hospodárskeho oživenia.

Na opačnom konci spektra sa optimizmus šéfov ohľadom globálnej ekonomiky najviac znížil v USA, a to o 18 bodov na 70 percent, a mierne poklesol aj v Brazílii (o sedem bodov na 77 percent), Číne (o deväť bodov na 62 percent) a Nemecku (o štyri body na 76 percent).

Za poklesom v týchto štátoch môže byť môžu byť výraznejšie problémy s infláciou a obmedzeniami v dodávateľskom reťazci.

"Napriek tomu, že prebiehajúca pandémia a výskyt nových variantov tento rok komplikujú, zaznamenaná vysoká miera optimizmu generálnych riaditeľov vypovedá o sile a odolnosti globálnej ekonomiky a schopnosti šéfov zvládať neistotu. Vo svete, v ktorom žijeme a pracujeme, nie je nič "normálne", ale začíname si na naňho zvykať.Je ale povzbudivé, že generálni riaditelia, s ktorými sme hovorili, majú celkovo pozitívny pocit z roku 2022,“ komentoval výsledky globálny predseda PwC Bob Moritz.

Obávajú sa vplyvu inflácie

Optimizmus generálnych riaditeľov je väčšinou vysoký, ale sú si tiež dobre vedomí potenciálnych hrozieb, ktoré by mohli mať v nadchádzajúcich 12 mesiacoch vplyv na ich spoločnosti.

Podobne ako v minulom roku sa na popredných miestach rebríčka globálnych hrozieb umiestnili kybernetické a zdravotné riziká.

pozadu nezostáva ani makroekonomická rozkolísanosť, keď 43 percent generálnych riaditeľov sa v nadchádzajúcom roku veľmi alebo aspoň trochu obáva možného vplyvu inflácie, výkyvov HDP a problémov na trhu práce.

Z hľadiska odvetvia sú pre generálnych riaditeľov bánk a finančných služieb na prvom mieste kybernetické riziká. Pozoruhodné je, že generálni riaditelia výrobných podnikov a spotrebiteľských podnikov vykazovali nižšiu mieru obáv z kybernetických rizík, a to napriek vysokému objemu kybernetických útokov v týchto odvetviach.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:14