Reuters
StoryEditor

Prieskum OECD: Ľudia z vyspelých krajín si želajú vyššie dane pre bohatých

19.03.2019, 14:36
Autor:
TASRTASR
Najvyššiu podporu si získal tento návrh v Portugalsku a Grécku, teda v krajinách, ktoré v uplynulých rokoch čelili dlhovej kríze.

Výrazná väčšina ľudí z vyspelých krajín chce vyššie dane pre bohatých a podporuje budovanie sociálneho štátu. Ukázal to prieskum na objednávku Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorý bol uverejnený v utorok.

Vo všetkých 21 skúmaných krajinách viac ako polovica opýtaných odpovedala kladne na otázku: „Mala by vláda zdaňovať bohatých viac než v súčasnosti, aby podporila chudobných?"

OECD pritom nedefinovala pojem bohatstvo. Ale výsledok prieskumu zapôsobil ako blesk z čistého neba v mnohých vyspelých a bohatých krajinách. Vo Francúzsku pritom už mesiace demonštrujú tzv. žlté vesty a požadujú, aby bohatí znášali väčšie daňové zaťaženie.

Najvyššiu podporu si získal tento návrh v Portugalsku a Grécku, teda v krajinách, ktoré v uplynulých rokoch čelili dlhovej kríze. Takmer 80 percent respondentov v Grécku a Portugalsku je za zvýšenie daní pre bohatých, zatiaľ čo priemer v prieskume bol 68 percent.

Nespokojnosť ľudí so sociálnou politikou

Na ankete pre OECD o vnímaní sociálnych a ekonomických rizík sa zúčastnilo 22 tisíc ľudí. Prieskum odhalil hlbokú nespokojnosť s vládnymi politikami v oblasti sociálneho zabezpečenia, ktoré mnohí označili za nedostatočné, informovala OECD.

V priemere len 20 percent opýtaných uviedlo, že v prípade potreby by mohli ľahko získať sociálne benefity, zatiaľ čo 56 percent percent si myslí, že by to pre nich bolo ťažké.
Ľudí najviac znepokojuje prístupom ku kvalitnej, cenovo dostupnej dlhodobej starostlivosti o staršie osoby, bývanie a zdravotníctvo.

A respondenti nielen že vyhlásili, že ľudia nedostávajú spravodlivý podiel z platieb, ktoré odviedli do systému, ale takmer vo všetkých krajinách, okrem Kanady, Dánska, Nórska a Holandska nemajú ľudia pocit, že sa vlády zaujímajú o ich názory.

Pocit nespravodlivosti bol ešte vyšší medzi respondentmi s vyšším vzdelaním a príjmami.

Lepšie dôchodky a zdravotná starostlivosť

Vzhľadom na vysokú mieru nespokojnosti väčšina opýtaných chce, aby ich vláda robila viac, a to vo všetkých krajinách okrem Francúzska a Dánska, ktorých systémy sociálneho zabezpečenia patria medzi najštedrejšie na svete.

Väčšina ľudí zároveň uviedla, že najvyššou prioritou by mali byť lepšie dôchodky, pričom 54 percent skonštatovalo, že by sa tak cítili ekonomicky bezpečnejšie.
Na druhom mieste bola zdravotná starostlivosť (48 percent), a takmer 37 percent respondentov súhlasilo s garantovanou základnou dávkou.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-18 15:03:53 - Feat.: - Title: OECD varuje Slovensko: Oproti Západu chudobniete. Premiér Fico sľubuje pomoc s bytmi aj novú elektráreň
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:18