Reuters
StoryEditor

Švédska banka odvolala riaditeľku pre škandál s praním špinavých peňazí

28.03.2019, 14:26
Autor:
TASRTASR
Obvinenia proti Swedbank sa prvýkrát objavili v médiách minulý mesiac.

Najväčšia švédska banka Swedbank vo štvrtok krátko pred výročným stretnutím akcionárov odvolala výkonnú riaditeľku Birgitte Bonnesenovú. Dôvodom bola kritika zo strany investorov pre obvinenia, že banka sa podieľala na praní špinavých peňazí v pobaltskom regióne.

Swedbank zároveň uviedla, že poskytla úradom pravdivé údaje o účtoch v banke, ktoré mohli byť použité na pranie špinavých peňazí.

„Podľa nášho názoru sme boli pravdiví a korektní vo vzťahu s úradmi,“ povedal predseda predstavenstva Lars Idermark akcionárom na výročnej schôdzi.

Obvinenia proti Swedbank sa prvýkrát objavili v médiách minulý mesiac. A vyvolali obavy, že najväčšia banka v pobaltskom regióne je zapletená do škandálu, ktorý už otriasol konkurenčnou Danske Bank. Tá čelí hrozbe súdnych sporov, pokút a iných sankcií.

Podozrivé transakcie

Danske Bank už vyšetrujú americké úrady po tom, ako sa vlani na jeseň priznala, že cez jej malú estónsku dcéru prešli od roku 2007 do roku 2015 podozrivé transakcie vo výške zhruba 200 miliárd eur z Ruska, bývalých sovietskych štátov a iných krajín.

Bonnesenová opakovane povedala, že dôveruje postupom banky proti praniu špinavých peňazí a že Swedbank informovala úrady o podozrivých transakciách.

Investori prístup banky kritizovali

Ale investori v uplynulých dňoch stále viac kritizovali prístup banky k tomuto problému aj reakciu samotnej Bonnesenovej na obvinenia. Ich nespokojnosť sa ešte vystupňovala v stredu po tom, ako sa švédsky úrad pre hospodársku kriminalitu rozhodol rozšíriť vyšetrovanie Swedbank na podozrivé poplatky.

„Vývoj v uplynulých dňoch vytvoril na banku obrovský tlak. Predstavenstvo sa preto rozhodlo odvolať Birgitte Bonnesenovú z jej pozície,“ povedal vo štvrtok Idermark.

Traja z najväčších investorov Swedbank vo štvrtok pred stretnutím akcionárov pristúpili k zriedkavému kroku a vyjadrili svoju nespokojnosť. Uviedli, že Bonnesenová nebude zbavená zodpovednosti za fiškálny rok 2018. Jej pozícia tak bola neudržateľná.

Za generálneho riaditeľa Swedbank bol dočasne vymenovaný jej finančný riaditeľ Anders Karlsson. Banka tiež uviedla, že začala hľadať stáleho generálneho riaditeľa.

01 - Modified: 2024-02-21 14:19:33 - Feat.: - Title: Europol rozložil rusko-euroázijsku skupinu zameranú na pranie špinavých peňazí 02 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Koniec singapurského sna. Tamojšie úrady riešia obrovskú kauzu prania špinavých peňazí 03 - Modified: 2024-01-18 12:24:51 - Feat.: - Title: Zastropované platby v hotovosti a nový úrad. Únia sa zhodla na nových pravidlách proti praniu špinavých peňazí 04 - Modified: 2023-11-15 13:26:30 - Feat.: - Title: Záhadné prevody v pozadí Dobytkára siahajú až do Afriky. Obžalovaný dostal od majiteľa schránky 1,58 milióna 05 - Modified: 2023-11-13 15:05:15 - Feat.: - Title: V Estónsku sa začal proces súvisiaci s praním špinavých peňazí v Danske Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:06