TASR/AP
StoryEditor

Máj bude kľúčový. V ropnom biznise vládne napätie, čaká sa na rozhodnutie o ťažbe

08.04.2019, 14:12
Autor:
TASRTASR
V Spojených štátoch pokračujú v rokovaniach o návrhu zákona známeho ako NOPEC, ktorý má zrušiť imunitu OPEC voči americkým protimonopolným zákonom.

Zatiaľ je skoro hovoriť o tom, či existuje konsenzus medzi štátmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšími producentmi o prípadnom predĺžení programu redukcie ťažby, kľúčový však bude budúci mesiac. Povedal to v pondelok minister energetiky Saudskej Arábie Chálid al-Fálih.

V máji sa zídu členovia monitorovacieho výboru OPEC a nečlenských krajín a okrem členov OPEC na čele so Saudskou Arábiou je jedným z rozhodujúcich producentov Rusko.

"Zasadnutie výboru bude kľúčové, nakoľko už budeme vedieť, do akej miery sa zhodneme a najmä, akým smerom sa vyvíjajú fundamenty trhu," povedal Chálid al-Fálih. Čaká sa práve na Rusko, ktoré dáva stále viac najavo, že nie je vylúčené, že s programom na jeseň skončí.

Medzitým v USA pokračujú v rokovaniach o návrhu zákona známeho ako NOPEC, ktorý má zrušiť imunitu OPEC voči americkým protimonopolným zákonom.

Ak by prešiel, v USA bude možné žalovať štáty OPEC za dohody o cenách ropy, čo je súčasný stav, keďže OPEC je v skutočnosti ropný kartel. Ako uviedla agentúra Reuters odvolávajúca sa na tri zdroje oboznámené s politikou saudského ministerstva energetiky, Saudská Arábia pohrozila, že by mohla v rámci obchodu s ropou ustúpiť od dolára a začať využívať iné meny.

Saudské ministerstvo energetiky však v pondelok uviedlo, že informácie sú "nepresné" a neodrážajú jeho pozíciu v tejto záležitosti. Aj Chálid al-Fálih novinárom na energetickej konferencii povedal, že Saudská Arábia doterajší systém obchodovania v dolároch meniť neplánuje.

01 - Modified: 2024-04-25 18:03:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, prispievajú k tomu obavy ohľadom dopytu v USA 02 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 03 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 04 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 05 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:00