Amazon
StoryEditor

Google porazil Amazon. V Austrálii spustil donášku dronom

10.04.2019, 11:50
Cieľom služby je v priebehu niekoľkých minút od prijatia objednávky doručovať pomocou dronov tovar bežnej potreby.

Startup Wing, ktorý má pod krídlami spoločnosť Alphabet, získal ako jeden z prvých povolenie pre prevádzkovanie kuriérskej služby pomocou dronov.

Služba prešla úspešným testovaním a akonáhle ju schváli Austrálsky úrad pre bezpečnosť civilného letectva, bude oficiálne spustená v austrálskej Canberre.

Cieľom služby je v priebehu niekoľkých minút od prijatia objednávky doručovať pomocou dronov tovar bežnej potreby, ako je napríklad káva alebo zmrzlina. K zadávaniu objednávok slúži aplikácia.

Porážka Amazonu

Úspech Startupu znamená, že Google porazil Amazon. Generálny riaditeľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos chcel totiž rovnakú službu spustiť už v roku 2018. Doteraz sa mu to ale nepodarilo. Napísal o tom server Business Insider.

Dron doručí zmrzlinu či kávu

Spoločnosť Wing, ktorá sa vlani dostala pod krídla materskej spoločnosti Googlu, získala povolenie ako prvá na svete. Spustenie služby pre verejnosť Wing oznámil v utorok na svojom blogu.

Hovorca Austrálskeho úradu pre bezpečnosť civilného letectva (CASA) potvrdil serveru Business Insider, že agentúra kuriérsku službu schválila. CASA zároveň oznámila, že je veľmi pravdepodobné, že spoločnosť Wing bude prvou na svete.

Prvenstvo v odbore si nárokuje tiež izraelská spoločnosť Flytrex, ktorá v roku 2017 spustila kuriérsku službu s dronom na Islande v spolupráci s najväčším online predajcom v krajine AHA.

Wing prevádzkuje projekt v Canberre asi 18 mesiacov a počas tej doby doručil okolo tri tisíc zásielok. Očakáva sa, že táto služba bude vo svojich začiatkoch obmedzená počtom domov v oblasti Canberra. CASA uviedla, že spočiatku bude možné doručovať objednávky približne do sto domov.

Medzi obľúbené dodávky patria čerstvé potraviny, káva, zmrzlina a lieky. Spoločnosť svoju službu testovala napríklad s kaviarenskou firmou Kickstart Expresso.

Ďalším cieľom je Európa

Proces testovania sa obišiel bez nebezpečného incidentu, ale úplne bezproblémový nebol. Austrálska televízia ABC News oznámila, že niektorých obyvateľov obťažoval hluk dronov. Jeden z nich potvrdil, že hluk je počuteľný aj cez zatvorené okná s dvojitými sklami.

Hovorca CASA médiám oznámil, že služba bude podliehať určitým pravidlám, ktoré majú zaručiť bezpečnosť. Drony napríklad budú môcť lietať nad ulicami a domami, ale nie nad hlavnými tepnami.

Môžu lietať päť metrov nad ľuďmi a dva metre horizontálne od ľudí pri dodávaní. Lety nie sú povolené pred siedmou hodinou rannou od pondelka do soboty alebo do ôsmej ráno v nedeľu. Tí, ktorým má byť doručená zásielka, obdržia pred doručením bezpečnostnú inštruktáž o tom, ako sa správať v blízkosti dronov.

"Wings už vykonal tisíce dodávok v Canberre so súhlasom CASA. Agentúra pred schválením dôkladne vyhodnotila bezpečnostné záznamy z týchto skúšok," povedal hovorca CASA.

Wing sa chce zamerať aj na Európu. Ako uviedol server The Verge, v tomto roku spustil službu tiež v Helsinkách. Spoločnosť hovorí, že si vybrala Fínsko ako skúšobné miesto preto, že Fíni sú známi tým, že sú prvými, kto prijíma nové technológie.

01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 05 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:43