Britská premiérka Theresa MayováReuters
StoryEditor

Mayová vysvetľovala na mimoriadnom summite, ako to vidí s brexitom. Lídri Únie jej chcú vyhovieť

10.04.2019, 20:46
Autor:
TASRTASR
Druhú žiadosť britskej premiérky o odklad brexitu teraz riešia šéfovia štátov a vlád dvadsaťsedmičky na pracovnej večeri.

Viacerí lídri krajín EÚ sú naklonení vyhovieť žiadosti britskej premiérky Theresy Mayovej o v poradí už druhý odklad odchodu Británie z Európskej únie.

V tomto zmysle sa po príchode na stredajší mimoriadny summit EÚ v Bruseli vyjadrili napríklad estónsky premiér Jüri Ratas, predseda lotyšskej vlády Arturs Krišjanis Karinš alebo český premiér Andrej Babiš.

Chcú vyhovieť žiadosti Mayovej

Ratas povedal, že EÚ musí urobiť všetko, čo je v jej silách, aby predišla tomu, že Británia odíde bez dohody alebo aj bez prechodného obdobia. Práve taký scenár by mohol nastať v prípade, že by sa európski lídri na ďalšom odklade brexitu na stredajšom summite nedohodli, uviedla agentúra AP.

Estónsky premiér v tejto súvislosti dodal, že jeho krajina predĺženie odkladu brexitu podporí.

Lotyšský premiér Krišjanis Karinš zase uviedol, že ak Británia žiada o viac času, "myslím, že by sme mali zvážiť, že im ten čas dáme".

Český premiér Andrej Babiš dokonca povedal, že by podporil odklad odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie o jeden rok, ako to navrhol predseda Európskej rady Donald Tusk.

Výsledky po polnoci

Európski lídri na mimoriadnom summite EÚ posudzujú žiadosť Británie o odklad brexitu do 30. júna. V prípade, že EÚ nebude súhlasiť so žiadosťou Mayovej o ďalší odklad termínu brexitu, Británia by mala EÚ opustiť v piatok 12. apríla.

Lídri už absolvovali vyše hodinový rozhovor s Mayovou, po ktorom sa odobrali na spoločnú pracovnú večeru, avšak už bez britskej premiérky — tá odišla na večeru so svojimi poradcami v sídle britského veľvyslanca v Bruseli.

Na večeri i po nej majú lídri pokračovať v rozhovoroch, ktoré by podľa informácií televízie Sky News mali trvať asi tri hodiny. Keď dospejú k záverom, budú ich tlmočiť Mayovej, ktorá sa k nim vráti k rokovaciemu stolu. Zdroj z prostredia Únie pritom redaktorke Sky News povedal, že výstupy z rokovaní očakáva vo štvrtok asi o 00.45 hod. nášho času.

Dlhšie ako hodinu dnes trvalo vystúpenie britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorá na mimoriadnom summite Európskej únie v Bruseli vysvetľovala svojim kolegom z ostatných 27 krajín Únie, ako si predstavuje ďalší postup okolo britského odchodu z Únie.

01 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:37