TASR/AP
StoryEditor

Miliardy premrhaných libier. Británia zastavuje prípravy na tvrdý brexit

12.04.2019, 12:03
Autor:
ČTKČTK
V stredu večer bola Británia brexitu bez dohody doteraz najbližšie.

Britské úrady po odsunutí odchodu Británie z Európskej únie na koniec októbra upúšťajú od príprav na brexit bez dohody. S odvolaním sa na zdroje vo vláde o tom informuje televízia Sky News. Postupné zastavenie prác súvisiacich s hrozbou chaotického brexitu vraj zaberie týždne. 

Sky News sa odvoláva na list, ktorý svojím podriadeným poslal "vysoko postavený vládny činiteľ". "Rovnako ako zvyšok vlády sme dnes s okamžitou platnosťou zastavili operačné plánovanie brexitu bez dohody," cituje televízia z vládnej komunikácie.

Pozrite si rozhovor s diplomatom o brexite:

​Z odkazu vyplýva, že rozhodnutie o prerušení krízového plánovania padlo včera na pojednávaní, ktoré viedol šéf britskej štátnej správy a poradca premiérky Theresy Mayovej Mark Sedwill.

"Zhodli sme sa, že cieľom je zabezpečiť, aby sme prípravy na brexit bez dohody obmedzovali opatrne, uvážene a usporiadane. To zaberie niekoľko týždňov," píše sa v liste.

Premrhané miliardy libier

V stredu večer bola Británia brexitu bez dohody doteraz najbližšie. Dátum odchodu z Únie sa ale po nočnej dohode lídrov členských krajín posunulo z tohto piatka na koniec októbra.

Britská vláda začala vo väčšom meradle s prípravami na neriadený brexit vlani na jeseň. Spravodajca Sky News Lewis Goodall pripomína, že na toto úsilie už padli štyri miliardy libier. Britské médiá v posledných mesiacoch informovali o tom, aké ďalekosiahle personálne opatrenia na úradoch si krízové ​​plánovanie vyžiadalo, a situáciu v štátnej správe prirovnávali aj k vojnovej mobilizáciu.

Na správu o zastavení príprav ihneď reagovali britskí poslanci. Podľa zástankyňa zotrvania v EÚ Anny Soubryovej už bol pre takýto krok najvyšší čas a teraz by sa malo prejsť k usporiadaniu nového brexitového referenda.

Hlasy z opačnej strany debát o brexite naopak vyjadrujú poľutovanie a rozhorčenie. Labourista Darren Jones na twitteri napísal, že vláda sa chová hanebne, a naznačil, že miliardy libier premrhala.

Intenzívne prípravy

Britská premiérka Mayová dlho dávala najavo, že odchod z európskeho bloku bez dohody je lepší ako "zlá dohoda". Komentátori sa však domnievajú, že išlo o obyčajný bluf, lebo Mayová pri neschopnosti presadiť brexitovú dohodu už dvakrát požiadala o odklad vystúpenia z Únie.

EÚ sa v posledných mesiacoch na možnosť neriadeného brexitu takisto intenzívne pripravovala. Jej predstavitelia uvádzali, že na členské krajiny by takýto variant mal citeľný vplyv, avšak následky pre Britániu by vraj boli tvrdšie.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:09