Reuters
StoryEditor

Revolučný plán Bezosa. Globálny internet mu môže priniesť až štyri miliardy nových zákazníkov

12.04.2019, 17:45
Autor:
emoemo
Najbohatší človek planéty Jeff Bezos pracuje na projekte Kuiper.

Spoločnosť Amazon pracuje na projekte Kuiper. Jeho cieľom je rozmiestniť okolo Zeme 3236 satelitov tak, aby sa odkiaľkoľvek na planéte dalo pripojiť na vysokorýchlostný internet.

Najbohatší človek planéty Jeff Bezos sa tak stáva vážnym konkurentom šéfa Tesly Elona Muska a jeho vesmírnej spoločnosti SpaceX.

Amazon zatiaľ nezverejnil žiadne podrobnosti o časovej a finančnej náročnosti projektu Kuiper, ktorý má vďaka satelitom pokryť krajinu signálom vysokorýchlostného internetu. Prvotný plán je ale podobný zámeru ďalších najmenej štyroch spoločností, vrátane SpaceX, patriacej kontroverznému riaditeľovi Tesly, Elonovi Muskovi.

Bezos si dokonca najal bývalého viceprezidenta spoločnosti SpaceX Rajeeva Badyala a časť jeho tímu. Ten predtým, než ho Musk vyhodil, viedol divíziu Starlink, ktorá vlani vypustila prvé dva testovacie satelity. Pôvodne SpaceX plánoval vytvoriť sieť 4425 satelitov, koncom minulého roka však spoločnosť dostala povolenie vypustiť na orbit celkom 11943 satelitov.

Podľa expertov revolučný plán

"Globálne internet je obrovská príležitosť, zvlášť pre niekoho takého, ako je Amazon s jeho cloudovými službami," povedal CNBC analytik firmy ARK Invest Sam Korus. Satelitný plán Amazonu, ktorý firma v tichosti v posledných dňoch zverejnila, by mohol byť podľa expertov v odbore revolučný.

"Stále ešte je na svete veľa ľudí bez prístupu k internetu. Ich napojenie na svetovú ekonomiku bude mať veľkú hodnotu," myslí si šéf investičnej spoločnosti Space Angels Chad Anderson.

Cieľom je globálny internet

Amazon, ktorý má oproti konkurentom meškanie dva až tri roky, má podobné plány ako oni: napojiť na internet vidiecke oblasti a komunity. V čom sa ale líšia, je možnosť využitia takejto siete - Amazon má lepšie príležitosti.

"Keď dáte každému internetové pripojenie, v tú chvíľu zdvojnásobíte trh pre on-line obchody, cloudové služby a veľa ďalších oblastí, kde sa chce Amazon presadiť," vysvetľuje Korus. "Vidím tu jasný motív: štyri miliardy nových zákazníkov," pridáva sa Anderson. V prípade Amazonu bude satelitná sieť ďalšou súčasťou ich logistického biznisu.

"Dostupné, spoľahlivé a rýchle pripojenie urýchli zrod interaktívnych médií, hier a e-komercie, ktoré by inak boli dostupné len v najrozvinutejších mestských oblastiach," uviedol vesmírny investor a partner Lux Capital Shahin Farshchi.

Konkurencia je veľká

Zatiaľ nie je isté, či si Bezos a Musk budú v tomto biznise priamo konkurovať. Ako súčasť Bezosovej ríše, kam vedľa Amazonu patrí aj vesmírna spoločnosť Blue Origin, ale dáva projektu väčší zmysel, než ako samostatná satelitný sieť poskytujúca internet.

Niektorí špekulujú, že Musk môže mať kvôli roztrieštenosti svojho podnikania problém projekt s takými nárokmi na kapitál ufinancovať. Navyše satelitné divízie jeho firmy SpaceX sú z veľkej časti v americkom Seattli, kde sídli Amazon. Bezos sa tak môže pokúsiť ľudí s patričným know-how Muska pretiahnuť, ako sa ukázalo na príklade Rajeeva Badyala.

Je tiež možné, že Amazon už na projekte niekoľko rokov pracuje v tichosti. "Bezos nič neoznamuje, kým naozaj nemusí," podotýka Anderson.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 03 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 04 - Modified: 2024-04-06 16:50:19 - Feat.: - Title: Cesta autom bez vodiča. Automobilka Tesla podľa Muska na začiatku augusta predstaví robotaxi 05 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:33