V roku 2019 môžeme byť svedkami neudržateľného nárastu verejného dlhu, populistickej revolty, rastu úrokových sadzieb, zníženia likvidity, utesňovania menovej politiky, či postupného otvorenia európskej diskusie o tom, ako postupovať v prípade novej krízy. Nákaza plynúca z Talianska môže ochromiť európske banky, ako aj celú EÚ, ktorá sa kvôli tomu môže dostať do recesie. ECB v reakcii môže spustiť program TLTRO (cielené dlhodobé refinančné operácie) s cieľom predísť veľkým škodám, avšak ani to nemusí stačiť. Nákaza sa môže rozšíriť do Francúzska a politici si uvedomia, že EÚ stojí nad priepasťou. Nemecko a zvyšok jadra Európy odmietajú rozdelenie EÚ a preto nebudú mať inú možnosť ako sa vrátiť späť k výkupu dlhopisov. Hospodárska a menová únia rozšíri mandát ECB na krytie dlhu nad zadlženie nad 50 percent HDP tlačou peňazí, či výkupom dlhopisov. Zvyšok bude garantovať emisiou eurodlhopisov. EÚ zároveň zruší kontroverzné ciele Paktu rastu a stability. Nové fiškálne pravidlá umožnia deficit do troch percent HDP preniesť na ostatné krajiny eurozóny. Dlh nad týmto prahom bude pod priamou kontrolou Európskej komisie.Reuters
StoryEditor

Inflácia eurozóny sa vzdialila cieľovej úrovni ECB. Slovensko je nad priemerom Únie

17.04.2019, 11:41
Autor:
ČTKČTK
Najnižšia inflácia bola v januári v Portugalsku (0,8 percenta) a v Grécku (1,0 percenta).

Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne v marci medziročne spomalilo na 1,4 percenta z 1,5 percenta vo februári, inflácia sa tak ďalej vzdialila dvojpercentnej cieľovej úrovni Európskej centrálnej banky (ECB).

V celej Európskej únii ročná miera inflácie zostala v marci na februárových 1,6 percenta. Konečné dáta za marec dnes zverejnil štatistický úrad Eurostat.

V marci minulého roka bola ročná miera inflácie rovnaká ako tento rok, v eurozóne predstavovala 1,4 percenta a v EÚ 1,6 percenta.

Najnižšia inflácia bola v januári v Portugalsku (0,8 percenta) a v Grécku (1,0 percenta). Na druhom konci spektra figuruje Rumunsko s infláciou 4,2 percenta, Maďarsko s 3,8 percenta a Holandsko s 2,9 percenta.

Na Slovensku ceny rastú nad priemerom

Slovenská republika bola podľa meraní Eurostatu nad európskym priemerom, ceny sa tu v januári medziročne zvýšili o 2,7 percenta po raste o 2,3 percenta vo februári.

​V eurozóne najvýraznejšie prispeli k rastu inflácie ceny energií, služieb, potravín, alkoholu a tabaku. Takzvaná jadrová inflácia v marci klesla na 1,0 percenta z 1,2 percenta v decembri. Jadrová inflácia nezahŕňa kolísavé ceny čerstvých potravín a energií a je dôležitým indikátorom pre menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB).

Cieľ sú dve percentá

ECB sa usiluje o to, aby sa inflácia v eurozóne pohybovala tesne pod dvoma percentami. Banka v decembri ukončila program nákupov dlhopisov, ktorým infláciu niekoľko rokov podporovala. Do ekonomiky prostredníctvom programu napumpovala 2,6 bilióna eur. Naďalej však hospodársky rast a infláciu v eurozóne povzbudzuje nulovou základnou úrokovou sadzbou.

Na doterajších minimách ECB nechala úroky aj na zasadnutí v minulom týždni. ECB si dáva teraz prestávku, pretože chce umožniť nedávno zavedeným stimulačným opatreniam, aby začala v ekonomike fungovať správnym spôsobom.

Prezident ECB Mario Draghi potvrdil, že bankári zvažujú opatrenia, ktoré by zmiernili dopad negatívnych depozitných sadzieb na banky, a tiež hovorili o nových dvojročných lacných úveroch pre banky.

Zatiaľ je však podľa neho príliš skoro na zverejnenie podrobností. "Potrebujeme ďalšie informácie, ktoré nám dorazia do júna," povedal Draghi.

01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 04 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 05 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:28