Angela MerkelováReuters
StoryEditor

Spomalenie ekonomiky. Nemecká vláda znižuje odhad rastu HDP, dôvodom je aj neistota okolo brexitu

17.04.2019, 19:00
Autor:
ČTKČTK
Nemecká vláda už druhýkrát za tri mesiace zhoršila svoj odhad rastu domácej ekonomiky na tento rok.

Podľa novej prognózy sa má hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku zvýšiť len o 0,5 percenta namiesto doteraz očakávaného jedného percenta. Vláda už na konci januára znížila svoj odhad z pôvodných 1,8 percenta.

Ďalšie zhoršenie prognózy

K ďalšiemu zhoršeniu prognózy prinútil vládu hlavne pokles v spracovateľskom sektore. V budúcom roku však vláda už čaká oživenie a HDP má stúpnuť o 1,5 percenta.

Minister hospodárstva Peter Altmaier uviedol, že na nemeckú ekonomiku majú nepriaznivý vplyv obchodné spory a neistota okolo odchode Británie z Európskej únie.

Medzi domáce faktory, ktoré negatívne ovplyvňujú rast, patrí zavedenie novej metodiky merania emisií a spotreby automobilov WLTP a neobvykle nízka hladina Rýna, ktorá spôsobila problémy v zásobovaní a produkcii v priemyselnom sektore, napísala agentúra Reuters.

Zložitá situácia v zahraničnom obchode spôsobená hlavne politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa znamená, že hlavným pohonom ekonomického rastu Nemecka v tomto aj budúcom roku zrejme bude silný domáci dopyt, ktorému pomáha rekordne vysoká zamestnanosť, rast platov vyšší ako inflácia a nízke úroky z úverov.

Najväčšia ekonomika v Európe

Silný domáci dopyt tiež zrejme zvýši dovoz, ktorého tempo rastu by tento rok aj na budúci rok malo byť vyššie ako tempo rastu vývozu. To tiež zrejme zníži vysoký obchodný prebytok.

Nemecká vláda taktiež zaviedla fiškálne opatrenia, ktoré by mali tento rok podporiť ekonomický rast. Patria medzi ne vyššie prídavky na deti či vyššie dôchodky pre matky, uviedol Altmaier.

Vyzval tiež koaličnú Sociálnodemokratickú stranu, aby podporila zníženie daní pre firmy a zdržala sa presadzovania akýchkoľvek zákonov, ktoré by mohli zaťažiť súkromný sektor.

Vláda by sa podľa neho mala teraz zamerať na podporu firiem prostredníctvom zníženia byrokracie a rôznych poplatkov a daní.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislých okrem iných aj množstvo slovenských či českých firiem. Vlani HDP Nemecka stúplo o 1,4 percenta, čo bol najpomalší rast za päť rokov.

01 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 02 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling 03 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 04 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 05 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:54