Reuters
StoryEditor

Zúri tam chudoba a rýchlo klesá populácia. Pozrite si ekonomické zaujímavosti o Rusku

21.04.2019, 00:00
Autor:
tbatba
Ruský prezident Vladimir Putin v minulom roku vo svojom prejave sľuboval, že zníži ruskú chudobu na polovicu.

Sovietsky zväz sa stal po Druhej svetovej vojne globálnou mocnosťou, ktorá o pozíciu svetové lídra súperila so Spojenými štátmi. Po rozpade Sovietskeho zväzu sa Rusko snažilo prebudovať svoju ekonomiku.

Táto ekonomická transformácia mu však priniesla niekoľko výziev. Medzi ne patrí napríklad kolísavá národná mena, klesajúci počet obyvateľstva či závislosť ekonomiky na exporte ropy a zemného plynu.

Prinášame šesť zaujímavostí o ruskej ekonomike, ktoré spísal ekonomický portál Business Insider:

Rusko prichádza denne o 700 ľudí

Podľa denníka Eurasia Daily Monitor ruská populácia klesá o približne 700 ľudí denne, čo je viac ako 250 tisíc ľudí ročne.

Niektoré mestá, ako napríklad prístavné mesto Murmansk, zaznamenali od pádu Sovietskeho zväzu pokles populácie o viac ako 30 percent.

Tento pokles je čiastočne spôsobený starnúcim obyvateľstvom, klesajúcou mierou prisťahovalectva a neschopnosťou vlády presadzovať zdravotné a potravinové predpisy, píše portál Business Insider.

Niektorí pozorovatelia tvrdia, že za túto situáciu sú zodpovedné západné ekonomické sankcie, ktoré prispeli k ruskej chudobe a ekonomickej neistote. Tento značný pokles ruského obyvateľstva môže byť problémom pre tamojšiu ekonomiku.

Rusko má viac ako 70 miliardárov

Nerovnosť ruského bohatstva je vysoká a Moskva je často na vrchole zoznamu svetových miest s najväčším počtom miliardárov. Rusko ich má viac ako 70. Mnohí z týchto miliardárov získali svoje bohatstvo v deväťdesiatych rokoch. 

Oligarchovia majú v ruskej vláde veľký vplyv a začali investovať na Západe, vrátane športových tímov. Jedným z nich je Roman Abramovič, majiteľ londýnskeho futbalového klubu FC Chelsea. Jeho majetok sa odhaduje na 13,4 miliardy dolárov, informuje portál Forbes. Za spomenutie stojí taktiež miliardár Oleg Deripaska, ktorý stratil značnú časť majetku kvôli americkým sankciám.

​Viac ako 13 percent Rusov žije v chudobe

Ruský prezident Vladimir Putin v minulom roku vo svojom prejave sľuboval, že zníži ruskú chudobu na polovicu, ktorá v súčasnosti postihuje viac ako 13 percent obyvateľstva. Oficiálne štátne štatistiky v tej dobe ukazovali, že skoro 20 milióna Rusov žije pod hranicou chudoby, informoval Irish Times.

Každý piaty Rus trpí chudobou a nemôže si dovoliť jedlo ani základné životné potreby. Vyplýva to z výskumu, podľa ktorého žije komfortne menej ako tretina všetkých obyvateľov.

Miera chudoby v Rusku sa však výrazne znížila v porovnaní s obdobím po rozpade Sovietskeho zväzu.

Rubeľ v tomto desaťročí klesol o 50 percent

Ruská ekonomika od roku 2014 do roku 2017 utrpela výraznú finančnú krízu, v ktorej sa hodnota rubľa prepadla o polovicu.

Hospodárska kríza bola spôsobená masívnym poklesom cien ropy v roku 2014 a medzinárodnými sankciami uvalenými na Rusko, keď vojensky zasiahlo na Ukrajine.

Priemerná mesačná mzda v Rusku je 595 eur

Rusko sa radí k top ekonomicky vyspelým krajinám sveta. Napriek vysokému HDP v porovnaní so zvyškom sveta je priemerná mesačná mzda na úrovni 595 eur. Tá od roku 2016 narástla takmer o 50 percent, kedy bola na úrovni 388 eur. 

​Ropa a zemný plyn tvoria 59 percent ruského exportu

Rusko je bohaté na nerastné zdroje a jeho hospodárstvo je do značnej mieri na ňom závislé. Podľa údajov agentúry Reuters bola na konci vlaňajška ruská produkcia ropy na historicky najvyššej úrovni, na úrovni 11,16 milióna barelov denne. Podľa Svetovej banky tvoril plyn v roku 2017 59 percent ruského vývozu a 25 percent celkových príjmov. 

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:58