Reuters
StoryEditor

Zoštátnenie najväčšej ukrajinskej banky bolo nezákonné, rozhodol súd

18.04.2019, 17:12
Autor:
ČTKČTK
Ukrajinské úrady sa proti rozhodnutiu plánujú odvolať.

Zoštátnenie najväčšej ukrajinskej banky Privatbank v roku 2016 bolo nezákonné. Rozhodol o tom dnes kyjevský súd. Verdikt by podľa agentúry Reuters mohol zvýšiť šance niekdajšieho majiteľa banky, ukrajinského miliardára Ihora Kolomojského, na odškodné či znovuzískanie podniku. Ukrajinské úrady sa však proti rozhodnutiu plánujú odvolať.

"Znamená to, že som zvíťazil," povedal Kolomojskyj v reakcii na rozhodnutie súdu. Proti verdiktu sa však plánujú odvolať ministerstvo financií aj centrálna banka, podľa ktorej nie je možné zoštátnenie odvolať.

Spoločnosť Privatbank bola zoštátnená v rámci snahy o ozdravenie bankového sektora podporovanej Medzinárodným menovým fondom (MMF). Ukrajinské úrady už skôr varovali, že akékoľvek kroky na zvrátenie tohto kroku by mohli narušiť úverovú pomoc od MMF.

Ukrajinská vláda prevzala kontrolu nad spoločnosťou Privatbank koncom roka 2016. Finančný ústav bol podľa Kyjeva zoštátnením zachránený pred bankrotom, čo Kolomojskyj popiera.

Úrady po zoštátnení vynaložili na podporu spoločnosti Privatbank takmer šesť miliárd dolárov. Podľa vlády sa banka dostala do zlej finančnej situácie v dôsledku podvodných úverových praktík a prania špinavých peňazí. Kolomojskyj akékoľvek pochybenia popiera a tvrdí, že úrady banku násilne zoštátnili bez riadneho odôvodnenia.

Súdny verdikt o nezákonnosti zoštátnenia padol v čase prezidentských volieb na Ukrajine. Kolomojskyj verejne podporuje kandidatúru herca Volodymyra Zelenského, ktorý spolu s doterajším prezidentom Petrom Porošenkom postúpil do druhého kola volieb. To sa bude konať v nedeľu.

Porošenko svojho súpera opakovane obvinil, že je bábkou Kolomojského, ktorého televízny kanál vysiela Zelenského relácie. Zelenskyj však trvá na tom, že jeho vzťah s Kolomojským je čisto profesionálny. Popiera tiež, že by v prípade svojho zvolenia usiloval o vrátenie firmy Privatbank Kolomojskému.

01 - Modified: 2024-04-20 14:09:00 - Feat.: - Title: Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 04 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:29