Americký investor a jeden z najbohatších mužov sveta.Reuters
StoryEditor

Brexit ho nezastaví. Miliardár Buffett plánuje megabiznis v Británii

27.04.2019, 11:10
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť Berkshire Hathaway už v Británii investovala, nikdy ale nešlo o veľkú akvizíciu.

Americký miliardár a filantrop Warren Buffett je pripravený investovať v Británii, a to bez ohľadu na brexit.

Osemdesiatosem ročný šéf investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway to povedal v obsiahlom rozhovore, ktorý poskytol britskému ekonomickému denníku Financial Times. Znamená to, že po veľkých akvizíciách sa Buffett neobzerá už len v Spojených štátoch, ale aj inde.

​Buffett povedal, že je "pripravený hneď zajtra niečo v Británii kúpiť", čo možno podľa FT považovať za vyjadrenie dôvery v britskú ekonomiku bez ohľadu na neistotu, ktorú predstavuje vývoj okolo chystaného vystúpenie Británie z Európskej únie. "Vítame príležitosť vložiť peniaze kamkoľvek, kde si myslíme, že rozumieme systému a máme v neho určitú dôveru," povedal.

"Nikdy neporozumieme inej kultúre alebo daňovým zákonom tak dobre ako v Spojených štátoch, ale v Británii tomu môžeme byť veľmi blízko," poznamenal Buffett.

Chystá veľkú akvizíciu

Spoločnosť Berkshire Hathaway už v Británii investovala, nikdy ale nešlo o veľkú akvizíciu. Doterajšie výsledky podniku na britských ostrovoch sú ale skôr nejednoznačné. Jeho menšie investície zahŕňajú podiel v reťazci supermarketov Tesco a vlastníctva poskytovateľa elektriny v severnom Anglicku Northern Powergrid.

Na americkom trhu je kvôli konkurencii investičných firiem stále ťažšie nájsť vhodný cieľ pre akvizície presahujúce 100 miliárd dolárov.

Posun v jeho kariére

Ako Buffett tento rok povedal akcionárom Berkshire, spoločnosť dúfa, že bude investovať veľké sumy za hranicami. To predstavuje značný posun v jeho 54 ročnej kariére, kedy sa sústredil na USA.

Buffett sa domnieva, že za hranicami USA je síce známy, ale je tiež inak vnímam. Ak chce v Európe niekto niečo predať, "pomyslia na nás tak na desať sekúnd". "V Európe o nás vedia, ale ja si nemyslím, že o nás skutočne uvažujú," povedal Buffett.

01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 05 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto!
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:52