Miloš ZemanTASR/R. Stoklasa
StoryEditor

Zeman rokoval s čínskym prezidentom, sprevádzali ho Jágr či Nedvěd

28.04.2019, 07:29
Autor:
ČTKČTK
Miloš Zeman na začiatku rokovaní povedal, že nie je žiadna iná krajina, kam by jazdil tak často.

Český prezident Miloš Zeman sa dnes v Pekingu stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Na rokovaniach ho sprevádzala skupina českých ministrov, v delegácii boli aj finančníci Pavel Tykač a Jiří Šmejc alebo hokejista Jaromír Jágr s bývalým futbalovým reprezentantom Pavlom Nedvědom.

Zeman na začiatku rokovaní povedal, že nie je žiadna iná krajina, kam by jazdil tak často. Do Číny pricestoval už po piatykrát. Čínskemu prezidentovi potom predstavil časť delegácie.

Spomenul predstaviteľa firmy Home Credit, ktorá v Číne poskytuje pôžičky, alebo Jágra, ktorý by sa mohol stať jednou z tvárí zimných olympijských hier organizovaných Pekingom v roku 2022.

Potom spomenul, že je spokojný s rokovaniami s čínskou spoločnosťou CITIC, ktorá v Česku prevzala projekty firmy CEFC. Zakladateľ CEFC, a zároveň poradca prezidenta Zemana, Jie Ťien-ming je v Číne vyšetrovaný kvôli hospodárskym deliktom.

Podľa Zemanovho hovorcu Jiřího Ovčáčka majú byť hlavnou témou stretnutia prezidentov napríklad české investície v Číne. Zeman ich podľa neho chce podporiť, hovoriť chce avšak aj o čínskych investíciách v Českej republike.

Spomenul napríklad formu PPP projektov, do ktorých sa zapájajú súkromní investori. Premiér Andrej Babiš nedávno navrhol, aby čínske firmy týmto spôsobom postavili úseky diaľnice D3 vedúcej z Prahy na České Budějovice.

V českej prezidentskej delegácii bol tiež Tykač, ktorého energetická skupina Sev.en Energy dnes v Pekingu uzavrela dohodu s firmou China Huaneng Group, jednou z najvýznamnejších čínskych energetických spoločností.

Na záver prijatia v pekinskej Veľkej sieni ľudu končiaca ministerka priemyslu a obchodu Marta Nováková podpísala dve memorandá. Jedno počíta so vznikom novej pobočky agentúry CzechTrade, druhé aktualizuje zoznam bilaterálnych projektov oboch krajín v rámci projektu novej Hodvábnej cesty.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:39