Reuters
StoryEditor

Zarobíte tisíckrát viac než bežný zamestnanec? Šialenstvo, odkazuje Disneyho vnučka šéfovi filmového impéria

28.04.2019, 16:28
Bob Iger, šéf americkej mediálnej a zábavnej spoločnosti Walt Disney, si za minulý rok zarobil 65,7 miliónov dolárov.

Generálny riaditeľ filmového impéria Walt Disney Bob Iger vlani zarobil skoro 66 miliónov dolárov (takmer 1,5 miliardy korún). To je 1424-krát viac, ako je mzdový medián v spoločnosti. Na sociálnych sieťach to za "šialené" označila Abigail Disneyová, vnučka spoluzakladateľa firmy Roya Disneyho, brata známejšieho Walta.

Bob Iger, šéf americkej mediálnej a zábavnej spoločnosti Walt Disney, si za minulý rok zarobil 65,7 miliónov dolárov, čo je podľa britského denníka The Guardian o 80 percent viac v porovnaní z predchádzajúcim rokom.

Paťdesiatosemročnú režisérku, filantropku a vnučku spoluzakladateľa firmy Roya Disneyho to znepokojuje. "Podľa všetkých objektívnych meradiel, viac ako tisícnásobok platového mediánu je šialenstvo," napísala Disneyová v sérii 22 tweetov k platovým podmienkam v spoločnosti, ktorú založil jej starý otec.

Tak veľké rozdiely v odmeňovaní majú podľa Abigail Disneyovej devastujúci vplyv na spoločnosť. Aj napriek veľkej kritike zdôrazňovala, že Iger je podľa nej dobrý človek, ktorý si odmenu zaslúži, ale rozhodne nie tak veľkú.

"Nezaslúži si to ani Ježiš"

Bob Iger bol za minulý rok odmenený bonusmi vo výške 65 miliónov dolárov, a to na základe skôr uzatvorených zmluvných podmienok a priaznivej finančnej situácii spoločnosti.

"Akonáhle ten bonus dostal, trochu som počítala a vyšlo mi, že by mohol zo svojho zdvihnúť všetkým zamestnancom mzdu o 15 percent a stále by mu 10 miliónov dolárov zostalo. Existuje moment, v ktorom ide k tým najbohatším jednoducho už zbytočne veľa ďalších peňazí," povedala Abigail Disneyová, podľa ktorej tento prístup prispieva k výrazným rozdielom a napätiu v spoločnosti.

V tomto mesiaci už žena, ktorá podľa svojich slov vlastní "neveľký" podiel akcií, nefiguruje však v žiadnych vedúcich orgánoch spoločnosti, zaujala výrokom adresovaným všetkým výkonným riaditeľom korporácií, že päťstonásobok mzdového mediánu by si "nezaslúžil ani sám Ježiš". Špeciálne sa potom zamerala na šéfa spoločnosti Amazon Jeffa Bezosa.

Vnučka spoluzakladateľa firmy tiež kritizuje fakt, že spoločnosť neurobila dosť pre to, aby dostatočne odmenila tých, ktorí sa podieľajú na jej každodennom chode. Nespokojnosť vo firme sa však pomaly derie na povrch, už vlani zamestnanci zábavného parku Disneyland protestovali po tom, čo nezisková firma Economic Roundtable publikovala štúdiu s názvom Working for the Mouse (Práca pre myšiaka). Podľa prieskumu sa polovica zo 17-tisíc opýtaných zamestnancov obávala, že príde o svoj domov, a každý desiaty žil v posledných rokoch na ulici.

"Mzdy máme nadštandardné "

Abigail Disneyová, ktorá sa venuje natáčaniu dokumentárnych filmov a charite, sa aj tak pozastavuje nad tým, prečo tak zisková firma platí tak nízke mzdy - často sa blížiace minimálnym.

Rovnako tak spochybnila aj prémiu 1000 dolárov, ktorú firma vlani vyplatila 125 tisícom zamestnancom vďaka zmene daňového zákona. "Prémie sú pekné. Každý ich uvíta. Ale viete, čo poteší ešte viac? Pridanie. A ak sú daňové zmeny trvalé, nie je to dôvod skôr ku navýšeniu miezd?" Pýta sa.

Filmový gigant sa však odvoláva na to, že mzdy sú nadštandardné. "Investovali sme do toho, aby nástupná mzda dosiahla 15 dolárov za hodinu, čo je dvojnásobok minimálnej hodinovej mzdy v USA," povedala hovorkyňa spoločnosti Disney Suzi Brownová.

Priemerná ročná mzda je vo firme podľa analytickej spoločnosti Equilar 46 127 dolárov, čo zhruba zodpovedá priemernej ročnej mzde v USA. To je však podľa Abigail Disneyovej málo, spoločnosť je podľa nej výnosnejšia ako kedykoľvek predtým a mala by podľa toho svojich zamestnancov platiť.

Firme nesúcej hrdo meno svojho zakladateľa Walta Disneyho sa v posledných rokoch veľmi darí, úspešne rastie od chvíle, čo sa šesťdesiatosemročný manažér Iger ujal vedenia korporácie po Michaelovi Eisnerovi v roku 2005.

Cena akcií od roku 2005 vzrástla z 24 dolárov na dnešných 133 dolárov. V roku 2018 navyše firma dosiahla rekordný zisk vo výške 12,6 miliardy dolárov. K tomu sa dajú pripočítať úspešné akvizície spoločností Marvel či Lucasfilm. Ani všetky tieto úspechy však podľa Disneyovej astronomickú odmenu Igera neospravedlňujú.

Abigail Disneyová poukazuje na nerovnosť bohatstva a príjmov dlhodobo, na tieto účely už darovala vyše 70 miliónov dolárov. Je tiež členkou organizácie Patriotic Millionaires, ktorá volá po vyšších daniach pre bohatých.

01 - Modified: 2024-03-28 12:00:00 - Feat.: - Title: Pripravuje sa šiesty film Pirátov z Karibiku. Vieme, či sa vráti aj Johnny Depp 02 - Modified: 2024-02-11 11:30:00 - Feat.: - Title: Disney sa chce vrátiť na víťaznú vlnu. Na svojej platforme uvedie koncert Taylor Swift, do herného biznisu naleje 1,5 miliardy 03 - Modified: 2024-02-09 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá hviezda Mandaloriana žaluje Disney kvôli príspevkom na sociálnych sieťach. Finančne ju podporil aj Twitter Elona Muska 04 - Modified: 2024-01-31 10:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Internetom sa šíri fan trailer na Pirátov z Karibiku 6 s Johnnym Deppom a Jennou Ortega. Ľudia šalejú a pýtajú si film 05 - Modified: 2024-01-27 10:15:09 - Feat.: - Title: Toto ponúkne svet Star Wars v roku 2024. Tešiť sa môžeš na pokračovania, ale aj úplne nové príbehy z preďalekej galaxie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:15