V roku 2019 môžeme byť svedkami neudržateľného nárastu verejného dlhu, populistickej revolty, rastu úrokových sadzieb, zníženia likvidity, utesňovania menovej politiky, či postupného otvorenia európskej diskusie o tom, ako postupovať v prípade novej krízy. Nákaza plynúca z Talianska môže ochromiť európske banky, ako aj celú EÚ, ktorá sa kvôli tomu môže dostať do recesie. ECB v reakcii môže spustiť program TLTRO (cielené dlhodobé refinančné operácie) s cieľom predísť veľkým škodám, avšak ani to nemusí stačiť. Nákaza sa môže rozšíriť do Francúzska a politici si uvedomia, že EÚ stojí nad priepasťou. Nemecko a zvyšok jadra Európy odmietajú rozdelenie EÚ a preto nebudú mať inú možnosť ako sa vrátiť späť k výkupu dlhopisov. Hospodárska a menová únia rozšíri mandát ECB na krytie dlhu nad zadlženie nad 50 percent HDP tlačou peňazí, či výkupom dlhopisov. Zvyšok bude garantovať emisiou eurodlhopisov. EÚ zároveň zruší kontroverzné ciele Paktu rastu a stability. Nové fiškálne pravidlá umožnia deficit do troch percent HDP preniesť na ostatné krajiny eurozóny. Dlh nad týmto prahom bude pod priamou kontrolou Európskej komisie.Reuters
StoryEditor

Získala prezývku bin Ládinova bankovka. Tlačenie 500-eurovky definitívne skončilo

29.04.2019, 10:01
Autor:
ČTKČTK
Päťstoeurové bankovky naďalej zostávajú platným platidlom.

Centrálne banky Nemecka a Rakúska v piatok ako posledné v Európe prestali vydávať do obehu bankovky s nominálnou hodnotou 500 eur.

Väčšina centrálnych bánk eurozóny emisiu ukončila už koncom januára, Nemecko a Rakúsko ale mali kvôli väčšiemu používaniu tejto bankovky výnimku. Päťstoeurové bankovky naďalej zostávajú platným platidlom.

Táto bankovka patrí celosvetovo k bankovkám s najvyššou nominálnou hodnotou. Na prvých miestach zostáva švajčiarska bankovka v hodnote 1000 CHF (880 eur) a Brunejská bankovka v hodnote 10 tisíc BND (6600 eur).

V eurozóne sa 500-eurové bankovky podieľajú na celkovom počte eurobankoviek v obehu 2,3 ​​percentami, pričom najviac sú používané práve v Nemecku a Rakúsku. Naopak najväčší podiel pripadá na 50-eurové bankovky, a to 25 percent.

Bin Ládinova bankovka

Dôvodom ukončenia vydávania bankoviek v najvyššej nominálnej hodnote sú obavy, že ich využívajú zločinci a militantné skupiny na financovanie svojich aktivít a prania špinavých peňazí.

V niektorých kruhoch si dokonca vyslúžila prezývku bin Ládinova bankovka a Europol upozornil, že kufor obsahujúci 500-eurové bankovky v hodnote jeden milión eur váži len 2,2 kilogramu.

Nové bankovky

Európska centrálna banka podobu eurobankoviek mení a vybavuje ich ochrannými prvkami, ktoré sťažujú ich falšovaniu. Koncom mája vydá nové bankovky s nominálnou hodnotou 100 a 200 eur s novými bezpečnostnými prvkami a hologramom s malými symbolmi eura.

Bankovky sú poslednými z novej série. Rovnako ako u ostatných nominálnych hodnôt z tejto série možno ochranné prvky nových bankoviek ľahko skontrolovať skúškou hmatom, pohľadom a naklonením.

01 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 04 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 05 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:03