HuaweiTASR/AP
StoryEditor

USA prehodnotí zdieľanie informácií s krajinami, ktoré použijú Huawei

29.04.2019, 15:42
Autor:
ČTKČTK
Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil popredný americký diplomat pre kybernetickú politiku Robert Strayer.

Spojené štáty prehodnotia zdieľanie informácií s krajinami, ktoré budú v budúcich sieťach 5G využívať technológiu čínske firmy Huawei.

Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil popredný americký diplomat pre kybernetickú politiku Robert Strayer. Zároveň dodal, že nevidí rozdiel, ak sa zariadenie nespoľahlivého výrobcu použije v strategických či nestrategických častiach sietí.

Technológia Huawei môže podľa USA znamenať bezpečnostné riziko a čínska vláda by ich mohla využívať na špionáž. Huawei to odmieta.

"Postoj Spojených štátov spočíva v tom, že zapojenie firmy Huawei alebo akéhokoľvek iného nedôveryhodného predajcu do akejkoľvek časti telekomunikačnej siete 5G je rizikom," povedal Strayer z amerického ministerstva zahraničia, kde má na starosti kybernetické otázky a medzinárodnú komunikáciu.

Ak iná krajina umožní nedôveryhodným subjektom vybudovať siete 5G, alebo umožní stať sa ich dodávateľom, potom budeme musieť prehodnotiť možnosti zdieľania informácií a vzájomného prepojenia, aké teraz máme, dodal.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti poznamenala, že podľa jej informácií sa britská Národná bezpečnostná rada (NSC) rozhodla vylúčiť Huawei z výstavby strategických častí siete 5G, do budovania nekľúčovej infraštruktúry by sa ale čínska firma zapojiť mohla.

Zeman sa firmy jej zastal

Pred výrobkami Huawei a tiež ďalšej čínskej firmy ZTE varoval na konci minulého roka český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB).

Firmy Huawei sa opakovane zastal český prezident Miloš Zeman, podľa ktorého neboli predložené žiadne dôkazy pre takéto tvrdenie. Spor okolo firmy označil za nekalú obchodnú súťaž a za príklad servility.

Vylúčiť Huawei z účasti na budovaní sietí piatej generácie (5G) neplánuje podľa televízie CNBC Nemecko ani Francúzsko. Vo Francúzsku sa ale debatuje o prijatí zákona, ktorý by zaviedol prísne testovanie, ktorého zmyslom je preveriť, či záujemcov o výstavbu sietí 5G skutočne nepredstavuje bezpečnostné riziko.

Vylúčiť Huawei z tendrov na siete 5G nemá v úmysle ani Taliansko.

01 - Modified: 2024-04-18 08:21:17 - Feat.: - Title: Nokia oznámila nárast zisku napriek nižším tržbám. Dôvodom sú menšie náklady na technológiu 5G 02 - Modified: 2024-03-29 16:33:41 - Feat.: - Title: Huawei sa zotavuje z amerických sankcií, čínska firma zaznamenala vlani najväčší rast za posledné štyri roky 03 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Radujú sa z biedneho začiatku roka. Vyzerá to na veľký návrat aj na úkor Applu 04 - Modified: 2024-03-21 11:40:24 - Feat.: - Title: Orange vypol po 18 rokoch prevádzky 3G sieť. Nahradí ju 4G sieťou a rozšírením 5G 05 - Modified: 2024-03-20 14:47:59 - Feat.: - Title: Pôjdu na čiernu listinu. Spojené štáty zvažujú sankcie proti čínskym výrobcom čipov pre Huawei
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:17