Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
StoryEditor

Matečná sa teší, Čechom je to málo. Chystajú tvrdý zákaz dvojakej kvality potravín

29.04.2019, 16:44
Európska smernica zákazu dvojakej kvality potravín je podľa českých predstaviteľov nedostatočná.

Na českom trhu nebudú môcť byť výrobky, ktoré majú v rámci Európskej únie viac verzií pod rovnakým obalom, ale s iným zložením. České ministerstvo pôdohospodárstva chce novelizovať zákon tak, aby za takzvanú dvojakú kvalitu hrozila pokuta až 50 miliónov českých korún (takmer dva milióny eur).

"Vďaka tomu, že dvojakú kvalitu zakážeme v aktuálne chystanej českej novele zákona o potravinách, začne zákaz platiť podstatne skôr než v rámci dvojročnej, takzvanej transpozičnej lehoty európskej smernice," povedal český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman.

​Dodal, že cieľom návrhu je, aby potraviny, ktoré sa svojimi vlastnosťami líšia, výrobcovia spotrebiteľom neponúkali v rovnakom obale, označení, farbe, grafike či s rovnakým marketingom.

Nevymožiteľná európska novela

Za porušenie zákazu bude možné udeliť pokutu až 50 miliónov českých korún. Návrh zákazu dvojakej kvality na úrovni EÚ odsúhlasil v polovici apríla Európsky parlament. České ministerstvo poľnohospodárstva ho považuje za ťažko vykonateľný.

Odsúhlasenú smernicu v Európskom parlamente považuje europoslankyňa Olga Sehnalová za nepoužiteľnú. Podľa nej fakticky povedie k legalizácii dvojakej kvality. Česká novela by mala byť prísnejšia.

V prípade uvedenia potravín s rovnakým marketingom (obalom, písmom a pod.) v rôznych krajinách EÚ, ale s odlišným zložením, bude môcť Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia výrobcovi uložiť pokutu až do výšky 50 miliónov českých korún (takmer dva milióny eur).

Objednať nemeckú kvalitu je problém

Zväz obchodu a cestovného ruchu legislatívu víta, ale podľa prezidenta Tomáša Prouza nerieši druhú polovicu problému dvojakej kvality.

Ministerka Gabriela Matečná európsku novelu chválila:

"Predovšetkým chýba konfrontácia na pultoch obchodu - západné potravinárske firmy zakazujú obchodom, aby do ČR doviezli kvalitnejšiu verziu výrobku napríklad z Nemecka, a často aj pod hrozbou zastavenia dodávok nútia obchody, aby nakúpili iba horšiu verziu cez českého distribútora," hovorí Prouza.

Zväz obchodu, medzi ktorého klientov patria najväčšie miestne reťazce s potravinami, tvrdí, že táto prax, keď dodávateľ českému reťazcu znemožňuje nákup drahšej, resp. kvalitnejšej verzie potraviny, je veľmi rozšírená.

"Tí, ktorí to skúsili, dostali veľmi rýchlo po prstoch. Dali im najavo, že ak si daný výrobok napríklad z Nemecka dovezú, prestanú im dodávať všetko ostatné. Potravinári vedia, že držia obchod pod krkom," vysvetľuje Prouza, podľa ktorého by bolo správne, aby si českí zákazníci mohli vybrať.

"Verím, že by reťazce dali na pulty obe verzie. Nech si zákazníci vyberú. Možno 90 percent Čechov chce kúpiť lacnejšie rybie prsty s nižším obsahom mäsa. Možno však zistíme, že polovica ľudí chce nemeckú kvalitu," povedal iDNES.cz Prouza.

O zmene legislatívy v tomto zmysle rokuje Zväz obchodu a cestovného ruchu ČR od minulého týždňa.

Slovensko sa rovnakou cestou nevydá

Slovensko sa pravdepodobne rovnakou cestou ako Česká republika nevydá. Na dnešnej tlačovej konferencii ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná povedala, že európska smernica je postačujúca. Jej výhodu vidí najmä v tom, že umožňuje hodnotiť každý prípad individuálne. 

"Ak by to bolo schválené v tvrdej podobe, teda úplný zákaz dvojakej kvality, nemohli by sme výrobky testovať prípad od prípadu. Keďže bola schválená mäkšia verzia, môžeme prípad od prípadu sankcionovať a zároveň aj kontrolovať,“ vysvetľovala Matečná minulý týždeň, keď smernicu schválil Európsky parlament.

01 - Modified: 2024-02-06 11:01:46 - Feat.: - Title: "Politická trafika." KDH aj PS kritizujú menovanie Matečnej za štátnu tajomníčku envirorezortu 02 - Modified: 2024-02-06 09:53:35 - Feat.: - Title: Exministerka Matečná je novou štátnou tajomníčkou envirorezortu. Nie som vyšetrovací orgán, reaguje Taraba 03 - Modified: 2023-10-08 09:43:26 - Feat.: - Title: Konsolidačné opatrenia vlády v oblasti DPH by spôsobili zdražovanie, tvrdí Matečná 04 - Modified: 2023-07-27 08:31:15 - Feat.: - Title: Tempo sceľovania pozemkov bráni budovaniu vodozádržných opatrení, tvrdí Matečná 05 - Modified: 2023-04-18 05:29:17 - Feat.: - Title: Kožuch je v rozpore s Matečnou a Dankom. Svedkovia opísali, ako mali oligarchovia profitovať z polície
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. apríl 2024 07:58