Na summit s americkým prezidentom však Kim prišiel na limuzíne Mercedes-Benz S600 Pullman Guard. Tá je už síce staršieho dáta, no stále disponuje vynikajúcimi bezpečnostnými systémami a ochranou. Samozrejmosťou je tu pancierovaná karoséria auta s odolnosťou podľa triedy VR6/VR7. Problémom nie je ani streľba z guľometu, ručné granáty či nálože. O pohon sa stará 5,5-litrový dvanásťvalec s výkonom 380 kW a krútiacim momentom 830 Nm. Pneumatiky sú navrhnuté na jazdu aj v prípade ich prerazenia a kabína je odolná proti chemickým útokom vďaka svojej vzduchotesnosti (vozidlo má vlastný zásobník kyslíku). Auto dokáže dokonca na malú chvíľu útočníka paralyzovať a to použitím takzvanej opticko-akustickej bomby. Zaujímavosťou je tiež fakt, že Kim má k dispozícii aj mobilnú toaletu.Reuters/Athit Perawongmetha
StoryEditor

Kim sa vozí luxusnými mercedesmi. Ich výrobca netuší, ako sa k nim dostal

30.04.2019, 18:30
Autor:
mtmmtm
Predstavitelia Daimleru tvrdia, že so Severnou Kóreou nemajú žiadne obchodné vzťahy.

Nemecká automobilka Daimler, ktorá vyrába vozidlá značky Mercedes, nevie, ako sa jej obrnené limuzíny dostali do rúk severokórejského diktátora Kim Čong-una, ktorý ich využil napríklad počas svojej nedávnej schôdzky s Vladimirom Putinom.

Predstavitelia Daimleru tvrdia, že so Severnou Kóreou nemajú žiadne obchodné vzťahy, informovala agentúra AP.

Severokórejský diktátor využil obrnené limuzíny od Daimleru pri viacerých dôležitých summitoch, vrátane jeho stretnutia s ruským prezidentom Putinom minulý týždeň a dvoch predchádzajúcich schôdzok s Donaldom Trumpom.

Predaj luxusného tovaru do Severnej Kórey, vrátane limuzín, však zakazujú sankcie, ktoré na tamojší režim uvalila OSN. Ich cieľom je donútiť krajinu vzdať sa svojho jadrového arzenálu.

Napriek tomu boli minulý týždeň vo Vladivostoku pre Kim Čong-una pripravené obrnené limuzíny Mercedes Maybach S600 Pullman Guard a Mercedes Maybach S62.

Rovnaké autá zrejme k svojej preprave využil aj počas februárového summitu s americkým prezidentom Trumpom v Hanoji a podobného stretnutia vlani v Singapure. "Nemáme absolútne žiadnu predstavu, ako boli tieto vozidlá dodaná do Severnej Kórey," povedala hovorkyňa koncernu Daimler agentúre AP.

"Naša spoločnosť nemá so Severnou Kóreou nič spoločné už viac ako 15 rokov a striktne dodržiava európske a americké embargá. Aby sme zabránili dodávkam do krajiny alebo niektorého z veľvyslanectiev, Daimler zaviedol komplexný proces kontroly vývozu," dodala hovorkyňa. Predaje áut tretími stranami, najmä pri ojazdených autách, však podľa nej spoločnosť neovplyvní.

Luxusné limuzíny od Mercedesu v rukách severokórejského diktátora ukazujú, ako môžu byť medzinárodné sankcie deravé, uviedla agentúra AP.

Spoločnosť Daimler so sídlom v nemeckom Stuttgarte je jedným z najväčších výrobcov áut na svete. Na svojich webových stránkach sa nadnárodný gigant chváli, že predáva vozidlá a služby v takmer všetkých krajinách sveta.

01 - Modified: 2024-04-04 14:22:29 - Feat.: - Title: Fico sa bojí čierneho scenára. Sľúbený plán nedoručil, namiesto toho dáva investorom desiatky miliónov eur 02 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 03 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 04 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety 05 - Modified: 2024-03-19 08:03:49 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na cvičenie delostreleckých jednotiek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:11