StoryEditor

Podplácal doktorov, aby predpisovali jeho liek. Americkému biznismenovi hrozí 20 rokov väzenia

03.05.2019, 15:30
Autor:
ČTKČTK
Kapoorov prípad médiá považujú za víťazstvo vládneho ťaženia proti firmám, ktoré prispievajú k opioidovej kríze.

Súd v Amerike uznal vinným zakladateľa farmaceutickej spoločnosti Insys Therapeutics Johna Kapoora z podplácania doktorov, aby predpisovali jeho firmou produkovaný návykový liek proti bolesti. Hrozí mu až dvadsať rokov väzenia, napísala agentúra Reuters.

Výrazne silnejší ako heroín

Kapoorov prípad médiá považujú za víťazstvo vládneho ťaženia proti firmám, ktoré prispievajú k opioidovej kríze.

Opioidy, ktoré zahŕňajú drogy ako heroín, ale aj celú škálu analgetík, prispeli v USA v roku 2017 podľa Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) k takmer 48-tisíc úmrtiam. Spoločne s Kapoorom porota vo štvrtok uznala vinných aj štyroch manažérov Insys Therapeutics.

V rámci podvodu podplácal Kapoor a jeho tím lekára, aby pacientom, aj keď ho nepotrebovali, predpisovali fentanylový sprej Subsys, a tým zvýšili jeho predaj. Spoločnosť tiež klamala poisťovne v tom, koľko pacientov analgetikum skutočne potrebuje.

Fentanyl, ktorý je výrazne silnejší ako heroín, sa v medicíne používa ako jedno z najsilnejších analgetík. Kapoorovi právnici oznámili, že ich klient sa odvolá.

"Doktor Kapoor je verdiktom zmätený," uviedla jeho obhajkyňa Beth Wilkinsonová.

Dodala, že doba štyroch týždňov, počas ktorej sa porota o vine radila, dokazuje, že prípad nie je jednoznačný. Počas procesu porotcovia zhliadli aj rapové video, ktoré si spoločnosť nechala natočiť k motivácii svojich zamestnancov, aby sa snažili nájsť pre sprej viac zákazníkov.

Zadržaný lekár

V klipe, v ktorom účinkuje aj maskot prezlečený za sprej Subsys, sa rapuje okrem iného o získavaní nových lekárov a pacientov. "Mám nových pacientov a mám ich neúrekom," spievajú raperi. Vypočutá bola tiež niekdajšia striptérka, ktorá sa neskôr stala šéfkou regionálneho predaja Insys.

Táto žena podľa Reuters v istom chicagskom klube v rámci marketingovej kampane predviedla jednému z doktorov erotický tanec, aby ho prinútila k predpisovaniu lieku. Kľúčovým svedkom sa stal niekdajší výkonný riaditeľ Insys, ktorý sa k účasti na podvode priznal a s prokuratúrou spolupracoval.

Kapoor počas procesu povedal, že spoločnosť niektorým lekárom skutočne platila, podľa neho to ale neboli úplatky, ale odmena za to, že chválili výhody analgetického spreja.

Sedemdesiatpäťročný Kapoor sa stal jedným zo symbolov vládneho ťaženia proti zneužívaniu opioidov. Zadržaný bol vlani v októbri v rovnaký deň, keď Trump kvôli nadužívaniu opioidov a rastúcej závislosti pacientov na liekoch proti bolesti vyhlásil v USA stav núdze.

01 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 02 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 03 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 04 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 05 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:22