Reuters
StoryEditor

Trump vyzval Irán na rokovania. Tvrdí, že chce férovú dohodu

09.05.2019, 20:32
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty podľa neho pomôžu Teheránu s hospodárskou obnovou krajiny.

Americký prezident Donald Trump dnes vyzval iránske vedenie, aby s ním uzavrelo dohodu o jadrovom programe.

Trump na tlačovej konferencii novinárom podľa agentúry Reuters povedal, že USA nechcú, aby Teherán vlastnil jadrové zbrane. Šéf Bieleho domu v minulosti niekoľkokrát hovoril o možnom summite, čo však Irán vždy odmietol.

"To, čo by mali urobiť, je zavolať mi a zísť sa. Môžeme sa dohodnúť, uzavrieť férovú dohodu. Nechceme len, aby mali jadrové zbrane, takže veľa nežiadame," vyhlásil Trump.

Doplnil, že na oplátku Spojené štáty pomôžu Teheránu s hospodárskou obnovou krajiny. "Mali by zavolať. Ak to urobia, sme pripravení rokovať," dodal.

Trump pred rokom odstúpil od medzinárodnej dohody, ktorú s Iránom podpísali popri USA aj Rusko, Čína, Británia, Nemecko, Francúzsko a EÚ. Zdôvodnil to tým, že dohoda nebráni Teheránu získať jadrové zbrane, hoci Irán uisťoval, že jeho nukleárny program je mierový.

Irán doteraz podmienky dohody s ostatnými signatármi plnil, ale v stredu iránsky prezident Hasan Rúhání oznámil, že jeho krajina v reakcii na americké sankcie prestane dodržiavať niektoré záväzky.

Nemecko, Francúzsko a Británia v spoločnom vyhlásení Irán vyzvali, aby sa naďalej jadrovou dohodou z roku 2015 riadil.

Novinári sa dnes Trumpa opýtali, z akého dôvodu vyslal do regiónu lietadlovú loď USS Abraham Lincoln. Minister obrany Patrick Shanahan v pondelok rozhodnutie označil za reakciu na bližšie nešpecifikovanú iránsku hrozbu. Ani Trump dnes nechcel o podrobnostiach hovoriť.

"Máme informácie, ktoré nechcete poznať," povedal prezident. "Boli veľmi ohrozujúce a my musíme zabezpečiť skvelú bezpečnosť tejto krajiny aj množstva ďalších miest," dodal.

V súvislosti s vyslaním operačného zväzu na čele s lietadlovou loďou do blízkovýchodného regiónu sa novinári Trumpa spýtali, či kvôli tomu nehrozí vojenský stret. "Nechcem povedať nie, ale dúfajme, že sa tak nestane," uviedol.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:19