Reuters
StoryEditor

Z miláčika na vydedenca. Česká koruna prišla o svoj status

10.05.2019, 14:47
Autor:
ČTKČTK
Niektoré veľké banky, napríklad Raiffeisen Bank International, ING a JPMorgan, teraz namiesto na rast českej meny vsádzajú na jej ďalší pokles.

Česká koruna prestala byť investormi vnímaná ako bezpečné útočisko a v dôsledku nadmerných stávok na jej rast sa zmenila "z miláčika na vydedenca". Píše o tom na svojich internetových stránkach agentúra Bloomberg.

Analytici pred rokom predpovedali trojpercentný rast koruny, ktorý sa však nedostavil. O strate statusu koruny ako bezpečného útočiska podľa Bloombergu hovorí napríklad hlavná ekonómka Raiffeisenbank Helena Horská, podľa ktorej trh s korunou nefunguje patričným spôsobom.

Koruna v týchto dňoch oslabuje, hoci Česká národná banka (ČNB) minulý týždeň prikročila k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb. Niektoré veľké banky, napríklad Raiffeisen Bank International, ING a JPMorgan, teraz namiesto na rast českej meny vsádzajú na jej ďalší pokles, píše Bloomberg.

Koruna môže naďalej slabnúť

"V podstate už po finančnej kríze sa zastavil dovtedy silný trend spevňovania koruny, a to aj keď pominieme intervenčné obdobie. Z pohľadu ekonomických fundamentov by koruna mala mať stále priestor dostať sa proti euru na silnejšie hodnoty, ale je to pohľad len z jednej strany. Tou druhou je analýza finančných tokov cez hranice, a tá naopak hovorí pre oslabovanie koruny. Dôvodom je veľký objem špekulatívnych peňazí, ktoré pritiekli najmä v roku 2017 a z veľkej väčšiny v korune stále zostávajú. Ak by mali odísť, korunu to oslabí, " popísal situáciu analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Kurz českej meny sa dnes popoludní pohyboval okolo 25,73 Čk za euro. Koruna bola od vzniku eura v roku 1999 najsilnejšia v septembri 2008, kedy euro spadlo až na 22,91 Čk.

Najslabšia potom bola koruna hneď v období vzniku eura, kedy bola jednotná európska mena ku korune vysoko nad 38,00 Čk za euro. Po skončení intervencií ČNB proti posilňovaniu miestnej meny, kedy bol kurz pri hranici 27,00 Čk za euro, bola koruna najsilnejšia vlani vo februári. Vtedy sa dostala až na 25,12 Kč za euro.

Za posledných 12 mesiacov bola koruna najslabšia vlani v júli, a to na 26,178 Čk/EUR, pripomenul analytik Cyrrus Michal Brožka. Naopak najsilnejšie bola vlani v septembri, keď sa kurz dostal až na 25,40 Čk za euro.

Koruna nikdy nebola skutočný bezpečný prístav

Menové kurzy sú podľa Brožku z princípu veľmi premenlivé a ťažko predvídateľné. "Koruna nikdy nebola bezpečným prístavom v pravom slova zmysle. Bola skôr braná za relatívne bezpečnú v rámci svojho regiónu. A túto pozíciu podľa môjho názoru nestratila," poznamenal.

ČNB v rokoch 2013 až 2017 držala kurz koruny na umelo nízkej úrovni, aby podporila infláciu a hospodársky rast. Zahraniční investori v tom čase masívne nakupovali koruny s vyhliadkou na rast kurzu po skončení intervencií.

​Ten sa skutočne dostavil a česká koruna sa v roku 2017 zaradila medzi meny s najvyšším rastom. Následne však jej posilňovanie zastavili obchodné spory a neistota okolo odchodu Británie z Európskej únie.

Zahraniční investori sa teraz snažia opustiť svoje rozsiahle stávky na korunu. Tento proces je však pomalý, pretože ho komplikuje nedostatok záujemcov o kúpu českej meny, upozorňuje agentúra Bloomberg.

01 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 02 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 05 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:21