StoryEditor

Trump varuje Čínu pred odvetou: Nezostane tam nikto, s kým by bolo možné obchodovať

13.05.2019, 14:19
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident Donald Trump tvrdí, že dohoda bola takmer dokončená, ale Peking z nej vycúval.

Prezident Spojených štátov Donald Trump dnes na twitteri varoval Čínu, že ak pristúpi k odvetným opatreniam na zvýšenie amerických dovozných ciel, bude to pre ňu mať ešte vážnejšie dôsledky.

Američanmi potom prezident vyzval, aby tovar nenakupovali v Číne. USA minulý týždeň v piatok zaťažili dovoz čínskeho tovaru v ročnom objeme 200 miliárd dolárov (178 miliárd eur) clom vo výške 25 percent namiesto doterajších desiatich. Peking následne pohrozil odvetou.

"Nie je dôvod, aby americký zákazník clá platil," napísal dnes v sérii tweetov Trump. Doplnil, že čínska vláda tovar rozsiahlo dotuje, takže z 25-percentného cla pripadnú len štyri percentuálne body na USA a zvyšných 21 na Čínu. "Clám sa je možné tiež úplne vyhnúť, ak nakupujete v bezcolnej krajine, alebo keď tovar kúpite v USA (najlepší nápad)," doplnil.

Trump tiež poznamenal, že mnoho spoločností, na ktoré clá doľahli, presídli z Číny do Vietnamu alebo do iných ázijských štátov. "Preto chce Čína tak nutne dohodu! V Číne nezostane nikto, s kým by bolo možné obchodovať. Veľmi zlé pre Čínu, veľmi dobré pre USA!" uviedol.

Americký prezident tiež zopakoval, že v obchodných vzťahoch Peking dlhodobo zneužíval Spojené štáty, z čoho opäť obvinil predošlých amerických prezidentov. Ak sa teraz Čína rozhodne pre odvetu, bude to pre ňu podľa Trumpa len horšie.

"Otvorene som povedal (čínskemu) prezidentovi Si (Ťin-pching) a všetkým mojim mnohých priateľom v Číne, že Čínu veľmi poškodí, keď neuzatvoria dohodu, pretože spoločnosti budú nútené z Číny odísť do iných krajín," napísal. Dodal, že dohoda bola takmer dokončená, ale Peking z nej vycúval.

Trump už cez víkend obvinil Čínu, že rokovania o novej obchodnej zmluve preťahuje v nádeji na víťazstvo demokratov v prezidentských voľbách 2020, ktoré by jej umožnilo ďalej Spojené štáty okrádať. "Jediný problém spočíva v tom, že vedia, že vyhrám ja," konštatoval.

Colná vojna medzi oboma veľmocami sa naplno rozhorela vlani v marci, kedy Trump podpísal dekrét o uvalení cla na dovoz čínskeho tovaru v hodnote až 60 miliárd dolárov. V rovnakom čase nadobudla platnosť pětadvacetiprocentní clá na dovoz ocele a desaťpercentnú clá na dovoz hliníka do USA, ktorá sa tiež výrazne dotkla Číny.

O ďalších clách vo výške 25 percent na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz dosahuje hodnoty 50 miliárd dolárov, Trump rozhodol v polovici júna. Nasledovali clá vo výške desiatich percent na tovar v objeme 200 miliárd dolárov, ktorá sa teraz zvýšili na 25 percent.

01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 05 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:36