Facebook Maroša Šefčoviča
StoryEditor

Šefčovič hovoril s Trumpom na Air Force One o plyne, aj o vzťahoch USA so strednou Európou

15.05.2019, 15:58
Autor:
TASRTASR
Maroš Šefčovič hovorí, že prístup Donalda Trumpa bol veľmi bezprostredný a otvorený.

Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič bol prvým cudzím štátnym príslušníkom, ktorý bol pozvaný na palubu amerického prezidentského špeciálu Air Force One počas úradovania prezidenta Donalda Trumpa.

​Šefčovič spolu s prezidentom USA absolvoval v utorok cestu z Washingtonu do mesta Hackberry v štáte Louisiana, kde sa nachádza terminál na vývoz skvapalneného zemného plynu (LNG) do Európy.

"Európska únia a USA sú partnermi a spojencami, pričom otvorením LNG terminálu v Louisiane štartujeme novú etapu v našej strategickej spolupráci," vysvetlil Šefčovič v správe pre médiá. A spresnil, že terminál Cameron LNG má prispieť k vyššej energetickej bezpečnosti EÚ vrátane Slovenska, pretože sa touto cestou obohatí ponuka dovozu plynu.

Slovenský eurokomisár zdôraznil, že energetická bezpečnosť vrátane diverzifikácie dodávok v oblasti zemného plynu je jeden z kľúčových cieľov energetickej únie, za ktorú zodpovedá v exekutíve EÚ.

Na Air Force One strávil šesť hodín

Cieľom eurokomisie je, aby každý členský štát EÚ mohol nakupovať plyn priamo alebo nepriamo z niektorého LNG terminálu na území Únie. Komisia potrebnú infraštruktúru doteraz podporila sumou okolo 656 miliónov eur.

"Cez novú infraštruktúru, či už ide o plynovody alebo o LNG terminály na skvapalnený plyn, zvyšujeme konkurenciu na trhu, od čoho si sľubujeme aj nižšie ceny plynu. Toto bolo osobitne dôležité pre strednú a juhovýchodnú Európu, kde sme podporili aj projekty ako plynové prepojenie medzi Poľskom a Slovenskom alebo LNG terminál na severe Poľska. Takže aj Slovensko by vďaka tomu malo mať tri rôzne zdroje plynu: ruský plyn prúdiaci cez Ukrajinu, nórsky plyn prúdiaci cez baltický plynovod a skvapalnený plyn prichádzajúci cez Poľsko," zhodnotil situáciu Šefčovič, podľa ktorého si nikto v EÚ neželá zopakovanie energetickej krízy z roku 2009, keď došlo k prerušeniu dodávok ruského plynu do Európy.

Šefčovič tvrdí, že strávil na palube Air Force One približne šesť hodín, čo mu umožnilo otvorene sa pozhovárať o viacerých dôležitých témach priamo s prezidentom Trumpom a aj s členmi jeho tímu.

Diskutovali o aktuálnych otázkach

"Vážim si veľkorysé privítanie prezidentom Trumpom na palube Air Force One. Jeho prístup bol veľmi bezprostredný a otvorený, rád diskutuje, zaujíma sa o názory okolia. Vďaka tejto atmosfére sme mohli prediskutovať celý rad aktuálnych otázok," uviedol.

Podľa jeho slov sa počas rozhovorov dotkli aj témy intenzívnejších vzťahov americkej administratívy so strednou a východnou Európou, a to aj v kontexte nedávnej úspešnej návštevy predsedu vlády SR Petra Pellegriniho v Bielom dome.

Pracovný program podpredsedu EK v stredu pokračoval sériou stretnutí vo Washingtone. Šefčovič mal najskôr na programe prejav na pôde Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS) na tému geopolitickej dimenzie energetiky.

Následne bolo naplánované stretnutie so zástupcami obchodnej komory a v priestoroch Bieleho domu bolo dohodnuté prijatie u Trumpovho hlavného ekonomického poradcu Larryho Kudlowa.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:39