Udržiavajú nás v dobrej kondícii, sú totiž najväčším zdrojom železa zo všetkých druhov orieškov. A železo pomáha proti únave aj chudokrvnosti. Americkí vedci zistili, že látky obsiahnuté v pistáciách stabilizujú krvný tlak a pulz, tým môžu človeka ochrániť pred stresom. Pozor, hovoríme o nesolených pistáciách. Ešte jednou milou zaujímavosťou je, že sa hovorí, že pod pistáciovým stromom sa stretávajú milenci a ak práve oriešky pukajú, prináša to šťastie :).pixabay.com
StoryEditor

Pistácie nad zlato. Ich dozrievanie na Sicílii je pod policajnou ochranou

18.05.2019, 00:00
Autor:
divdiv
Pistácie z Bronte tvoria iba jedno percento celosvetovej produkcie, a možno práve vďaka tomu sú zo všetkých najdrahšie.

Sicílskeho policajného kapitána Nicolu Morandiho a jeho tím čakajú rušné dni. Budú hliadkovať vo dne v noci. Aj keď je akcia naplánovaná až na september, prípravy sú v plnom prúde už teraz.

Sicílska polícia sa však nechystá na žiadnu raziu proti mafii, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Len plánuje tohtoročný zber pistácií.

Sicília je domovom svetovo najcennejšej odrody pistácií. Ide o takzvané zelené pistácie z Bronte. Mesto, kde stromy s pistáciami rastú na asi 3000 hektároch, ležia na svahoch aktívnej sopky Etny.

Pistácie z Bronte tvoria iba jedno percento celosvetovej produkcie, a možno práve vďaka tomu sú zo všetkých najdrahšie. Kilogram plodov, ktoré sú často označované za "zelené sicílske zlato", stojí 15,5 eura.

To je viac ako dvojnásobok ceny, za ktorú predávajú pistácie dvaja najväčší svetoví výrobcovia - USA a Irán. Na svojom portáli o tom napísala britská spravodajská televízia BBC.

Na otázku, prečo sú pistácie tak drahé, odpovedajú odborníci jednoducho. Asi 230 autorizovaných poľnohospodárov v oblasti Bronte vlastní ochrannú známku DOC (kontrolované označenie pôvodu), ktorá zaručuje, že ich plody chutia lepšie ako ostatné a jasne zelená farba im zostáva oveľa dlhšiu dobu.

Polícia v akcii

Lukratívna povaha plodiny so sebou nesie aj isté riziká. Po počasí sú tým najväčším zlodeji. Tí počas zberu prichádzajú v noci autami a snažia sa nakradnúť toľko pistácií, koľko len môžu. Len v roku 2009 nakradli 300 kilogramov vzácnych plodov. Poľnohospodári vyčíslili, že im spôsobili škodu za približne 4600 eur.

Starostu mesta Bronte trúfalosť zlodejov naštvala natoľko, že povolal na pomoc políciu. Od roku 2011 tak talianski Carabinieri (národné policajné sily) zaviedli aj hliadky vrtuľníkmi.

"Čestní občania túto službu vítajú, pretože doba zberu je pre našu komunitu veľmi chúlostivým momentom," hovorí farmár Mario Prestianni.

Všetky semená pistácií z Bronte sa totiž zberajú jedno po druhom ručne. Pistáciové stromy majú navyše úrodu iba každý druhý rok, čo na Sicílii vychádza v nepárnych rokoch, ako je napríklad rok 2019.

Semená sa potom zberajú v septembri. Farmári dúfajú, že tento rok pozbierajú omnoho viac ako v roku 2017, kedy mala úroda približne 1250 ton.

Tradičné spracovanie sa uchovalo po stáročia

Priemysel tiež usiluje o zvýšenie vývozu, ktorý v súčasnej dobe predstavuje asi 80 percent produkcie. Najväčšími odberateľmi sú Francúzsko, Nemecko, Japonsko, Švajčiarsko a USA.

"Export sa snažíme zvýšiť pomocou online marketingu a každý rok sa zúčastňujeme minimálne šiestich výstav po celom svete," hovorí obchodník s pistáciami Francesco Di Sano. Podľa neho to však nestačí, pretože ľudia v zahraničí nevedia, ako sa k sicílskym farmárom dostať.

Mesto Bronte odhaduje, že vďaka pistáciám zarába jeho ekonomika približne 20 miliónov eur ročne. Okrem pestovateľov pistácií z Bronte zarábajú aj potravinárske spoločnosti, ktoré spracúvajú sicílske pistácie aj pistácie zo zámoria.

"Pracovníci z Bronte majú toľko rokov skúseností, že tu spracúvajú aj veľký objem pistácií zo zahraničia," hovorí člen miestnej skupiny Pro-Loco Vincenzo Capizzo.

Pod pojmom spracovávanie si môžete predstaviť jednoduché čistenie pistácií od škrupín aj ich premenu na múku alebo pastu, ktorá sa používa ako prísada do varenia. Semená pistácií sú neodmysliteľnou súčasťou mnohých sicílskych dezertov aj pikantných pokrmov, ako sú napríklad špagety s pistáciovými pestom.

Mesto Bronte tiež organizuje každoročný pistáciový festival, na ktorý láka návštevníkov z celej Európy.

Pistáciové stromy, ktoré pochádza z Blízkeho východu, boli prvýkrát vypestované na sicílskej pôde počas 9. až 11. storočia.

Dodnes sú semená zbierané presne rovnakým spôsobom - pracne a ručne, jedno po druhom. Poľnohospodári, ako je farmár Prestianni, trávia celý čas zberu v chatách vedľa polí.

"Po zbere semená rozložíme a zakryjeme, aby vyschli a potom ich na tri dni vystavíme na sicílske slnko. Po každom západe slnka ich musíme schovať, aby sme ich ochránili pred nočnou vlhkosťou," vysvetľuje Prestianni.

Pred ďalším spracovaním v miestnych továrňach sa semená skladujú v skladoch. Keď sa farmár Prestianni pripravuje na septembrovú zber, je veľmi rád, že polícia už chystá preventívne akcie a plánuje, ako si na zlodejov počkať.

"Polia sú ďaleko od mestských centier. Sme potešení, že polícia hliadkuje v noci, aby zabránila ozbrojeným zlodejom s dodávkami v krádežiach našej úrody," dodáva Prestianni.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 02 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 03 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 04 - Modified: 2024-04-02 15:50:05 - Feat.: - Title: PPA zatiaľ vydala rozhodnutia o priamych platbách za 266 miliónov eur 05 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Víťazmi júnových eurovolieb sú poľnohospodári
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:36