Reuters
StoryEditor

Americkí giganti zastavujú dodávky pre Huawei, dôsledky by mohli byť veľké

20.05.2019, 07:31
Autor:
ČTKČTK
Podľa informácií agentúry Reuters by mohli nové smartfóny Huawei stratiť prístup k aplikáciám ako Gmail či YouTube.

Americká spoločnosť Google sa chystá obmedziť čínskej firme Huawei používanie svojho operačného systému Android. Uviedla to v noci na dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Opatrenie súvisí s krokom amerického ministerstva obchodu, ktoré minulý týždeň zaradilo Huawei na čiernu listinu. Podľa agentúry Bloomberg sa rozhodli zmraziť dodávky pre Huawei aj ďalšie veľké americké firmy. Spoločnosť Huawei uisťuje, že bude aj naďalej produktom globálne zaisťovať podporu.

Majitelia smartfónov Huawei budú mať ďalej možnosť využívať a sťahovať aplikácie Google, uvádza hovorca Google pre Reuters. Služby Google Play alebo bezpečnostné zaistenie Google Play Protect budú napríklad naďalej funkčné.

Firma Huawei ale stratí prístup k novým verziám operačného systému Android, budúce verzie mobilov Huawei, ktoré systém Android využívajú, stratia prístup k obľúbeným službám Google Play Store, Gmail, Chrome a YouTube.

Huawei bude mať okrem toho možnosť ďalej využívať tie verzie operačného systému Android, ktoré sú verejne dostupné ako takzvaný open source, teda ktoré si môže kedykoľvek bezplatne stiahnuť každý záujemca. Telefóny so systémom Android dnes používa približne 2,5 miliardy ľudí.

V samotnej Číne bude vplyv amerických sankcií minimálny, pretože väčšina mobilných aplikácií Google je v krajine zakázaná. Ako alternatívu môžu užívatelia využiť domáce služby Tencent alebo Baidu. V zahraničí, najmä v Európe, ale môže byť biznis Huawei poškodený.

Pridali sa americkí technologickí giganti

Zmraziť dodávky komponentov pre čínsku firmu sa podľa agentúry Bloomberg rozhodli aj ďalšie veľké firmy. Je medzi nimi údajne spoločnosť Intel, ktorá firme Huawei dodáva čipy pre servery, výrobca procesorov a modemov Qualcomm, spoločnosť Xilinx, ktorá vyrába čipy pre počítačové siete, alebo firma Broadcom, ďalší kľúčový dodávateľ spoločnosti Huawei. Ich vedenie zamestnancom oznámilo, že až do ďalšieho rozhodnutia nebudú spoločnosti Huawei dodávať žiadne výrobky.

Zablokovanie dodávok pre Huawei môže zbrzdiť rozvoj bezdrôtových sietí 5G po celom svete, píše Bloomberg. Môže tiež narušiť obchodné aktivity veľkých amerických výrobcov počítačových čipov, ako je firma Micron Technology. Americké firmy sú v stále väčšej miere závislé na hospodárskom raste Číny a súčasná kríza môže ekonomiku USA poškodiť, uviedla agentúra.

Vyjadrenie firmy Huawei

Firma Huawei dnes oznámila, že bude ďalej zabezpečovať bezpečnostné aktualizácie a ďalšie služby užívateľom. Budú sa týkať globálne všetkých skôr predaných a skladových inteligentných telefónov a tabletov.

"K rozvoju a rastu Androidu po celom svete sme podstatne prispeli. Huawei bude ďalej poskytovať bezpečnostné aktualizácie a ďalšie služby všetkým smartfónom a tabletom Huawei a Honor, ktoré boli predané alebo ktoré sú globálne v skladoch," uviedla firma vo vyhlásení.

Huawei si však vytvorila zásobu dostatku čipov a ďalších kriticky dôležitých súčiastok, aby svoju prevádzku zabezpečila na najmenej tri mesiace, napísal ďalej Bloomberg. Na možné zastavenie amerických dodávok sa pripravuje od polovice roku 2018, okrem iného aj tým, že vyvíja vlastné čipy. Posledné udalosti by ale napriek tomu mohli Huawei poškodiť.

Zastavenie dodávok ako akt vojny

"Extrémne scenár je taký, že Čína by zostala niekoľko rokov pozadu a mohla by (zastavenie amerických dodávok) dokonca považovať za akt vojny. Podobné zrútenie by malo masívne vplyv na globálny telekomunikačný trh," usudzuje analytik spoločnosti Rosenblatt Securities Ryan Koontz.

Americké ministerstvo obchodu minulý týždeň zaradilo spoločnosť Huawei Technologies na čiernu listinu, čo firme výrazne skomplikuje prístup k súčiastkam a komponentom ponúkaným americkými podnikmi.

Americké tajné služby podozrievajú Huawei zo spolupráce s čínskou rozviedkou, čo však firma popiera. Podľa niektorých sa tak Washington snaží obmedziť globálnu expanziu firmy Huawei Technologies.

Už v sobotu však hovorkyňa amerického ministerstva obchodu uviedla, že vláda by čoskoro mohla reštrikcie dočasne uvoľniť, aby zostala zachovaná spoľahlivosť sietí a existujúceho sieťového vybavenia.

Výnimka by trvala 90 dní, ani v tomto období by však čínska firma nesmela nakupovať americké súčiastky za účelom výroby nového tovaru.

01 - Modified: 2019-05-20 10:14:39 - Feat.: 0 - Title: Akcie európskych výrobcov čipov sú pod tlakom, dôvodom je stopka pre Huawei 02 - Modified: 2019-05-16 05:15:42 - Feat.: 0 - Title: Trump vyhlásil stav núdze. Bráni nákupu zahraničných telekomunikačných zariadení 03 - Modified: 2019-05-01 17:57:15 - Feat.: 0 - Title: Mayová kvôli kauze okolo Huaweiu odvolala ministra obrany 04 - Modified: 2019-04-29 13:52:55 - Feat.: 0 - Title: USA prehodnotí zdieľanie informácií s krajinami, ktoré použijú Huawei
01 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 02 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 03 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Google čoskoro sprístupní svoje AI nástroje úpravy fotiek iným zariadeniam. Budete ich môcť použiť aj vy? 05 - Modified: 2024-04-05 12:30:00 - Feat.: - Title: Google bude opäť brázdiť slovenské ulice, navštívi všetky kraje. Pozri sa, kde a v ktorých mestách ho už čoskoro uvidíš
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:02