Reuters
StoryEditor

Akcie európskych výrobcov čipov sú pod tlakom, dôvodom je stopka pre Huawei

20.05.2019, 12:14
Autor:
ČTKČTK
​Ministerstvo obchodu USA firmu Huawei minulý týždeň zaradilo na čiernu listinu, takže americké podniky teraz potrebujú špeciálne povolenie, aby jej mohli dodávať svoje produkty.

Akcie európskych výrobcov čipov Infineon Technologies, AMS a STMicroelectronics dnes výrazne oslabujú kvôli obavám z prerušenia dodávok pre čínsku firmu Huawei Technologies. Tá teraz čelí reštrikciám zo strany Spojených štátov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Akcie sa dostali pod tlak po správe denníka Nikkei Asian Review, že nemecká spoločnosť Infineon už dodávky pre Huawei pozastavila. List navyše uviedol, že francúzska firma STMicroelectronics bude tento týždeň rokovať o tom, či má v dodávkach pre Huawei pokračovať.

​Ministerstvo obchodu USA firmu Huawei minulý týždeň zaradilo na čiernu listinu, takže americké podniky teraz potrebujú špeciálne povolenie, aby jej mohli dodávať svoje produkty.

List Nikkei Asian Review s odkazom na vyjadrenie právnikov uviedol, že toto obmedzenie sa vzťahuje aj na zahraničné podniky, ktoré vo svojich produktoch využívajú určité množstvo amerických technológií.

"Infineon sa rozhodol zaujať opatrnejší prístup a pozastavil dodávky. Tento týždeň však budú o situácii rokovať a posudzovať ju," uviedol jeden zo zdrojov denníka. Zatiaľ však nie je jasné, či Infinenon po objasnení právnych otázok dodávky obnoví.

Infineon a STMicroelectronics sú najväčšími výrobcami čipov v Európe. Firmy sa zatiaľ k správe denníka Nikkei Asian Review nevyjadrili. Okolo poludnia strácali akcie spoločnosti Infineon takmer päť percent a akcie STMicroelectronics dokonca okolo siedmich percent.

Analytik Janardan Menon zo spoločnosti Liberum upozornil, že kauza okolo Huawei bude mať na tieto firmy negatívny vplyv aj v prípade, že sa na ne americkej reštrikcie nebudú vzťahovať. "Možno očakávať, že podiel Huawei na ich obchodoch v najbližší mesiac celkom výrazne klesne, ak vláda USA nezmení svoj postoj," dodal.

01 - Modified: 2024-03-29 16:33:41 - Feat.: - Title: Huawei sa zotavuje z amerických sankcií, čínska firma zaznamenala vlani najväčší rast za posledné štyri roky 02 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Radujú sa z biedneho začiatku roka. Vyzerá to na veľký návrat aj na úkor Applu 03 - Modified: 2024-03-20 14:47:59 - Feat.: - Title: Pôjdu na čiernu listinu. Spojené štáty zvažujú sankcie proti čínskym výrobcom čipov pre Huawei 04 - Modified: 2024-02-29 12:40:19 - Feat.: - Title: Huawei Mate X5 a Mate 60 RS Ultimate Design 05 - Modified: 2024-02-29 13:26:26 - Feat.: - Title: Toto sú najdrahšie čínske smartfóny. Majú byť lepšie ako iPhony
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:28