Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
22.05.2019, 08:48

Salmonela v Česku: Za mesiac sa do krajiny dostalo z Poľska 16 ton nakazeného mäsa

Zrejme sa všetko zjedlo, pretože výsledky testov dostali veterinári až po dátume spotreby mäsa.

Salmonela v Česku: Za mesiac sa do krajiny dostalo z Poľska 16 ton nakazeného mäsa
Zdroj: Reuters

Do Česka sa zhruba od polovice apríla dostalo 16 ton poľského hydinového mäso so salmonelou, odpovedal dnes na otázku ČTK hovorca Štátnej veterinárnej správy (SVS) Petr Vorlíček. Zrejme sa všetko zjedlo, pretože výsledky testov dostali veterinári až po dátume spotreby mäsa.

Správa poskytla ČTK zoznam miest, kam bolo mäso určené. Všetkých 12 príjemcov týchto zásielok, medzi ktorými je napríklad sklad reťazca Albert alebo jeden z veľkých distribútorov Bidfood, musia teraz pred uvoľnením ďalších poľských zásielok na trh nechať hydinové mäso preveriť na salmonelu.

Prikazujú im to individuálne veterinárne opatrenia, ktoré správa pre každého príjemcu vypísala, alebo teraz vypíše. Vyjadrenie firiem ČTK zisťuje.

Zväčša kuracie mäso

Veterinári pred dohováraním s ministerstvom poľnohospodárstva o zavádzaní individuálnych mimoriadnych opatrení informovali prakticky každý týždeň o zisteniach poľského mäsa sa salmonelou. Teraz zverejnili nálezy spätne za posledný zhruba mesiac.

V 11 prípadoch išlo o kuracie mäso, v jednom o morčacie. Medzi príjemcami je okrem iných Michal Kurtin, ktorého firma už skôr prijala poľské mäso z dávky, v ktorej bola zistená salmonela. Podobne v apríli mierilo mäso sa salmonelou do skladu Bidfoodu.

Mäso zo salmonelovej šarže sa aj tento rok dostalo do skladu firmy Made Group, ktorá však absolútnu väčšinu vrátila späť poľskému dodávateľovi skôr, než boli známe výsledky testov.

Kontrolovať budú vybrané subjekty

Hovorca veterinárnej správy zdôraznil, že nejde o plošné opatrenia, ako tomu bolo u kontrol hovädzieho mäsa z Poľska tento rok v zime, ale že cielia na konkrétne subjekty, u ktorých je riziko výskytu salmonely vyššie.

"Ukazuje sa, že nami prijaté opatrenia sú na mieste, SVS týmto subjektom následne nariadila povinnosť každú ďalšiu zásielku hydinového mäsa z rovnakej krajiny nechať laboratórne vyšetriť na zdravotnú nezávadnosť pred ďalším uvedením na trh. Znovu opakujem, že zásadná je pre nás ochrana spotrebiteľov a kontroly dovozu mäsa zo všetkých krajín budú naďalej intenzívne," povedal ČTK minister poľnohospodárstva Miroslav Toman (ČSSD).

Tepelná úprava môže pomôcť

Salmonela spôsobuje akútne hnačkové ochorenie. Pri dostatočnej tepelnej úprave mäsa je však riziko nákazy minimálne. Salmonely sú podľa veterinárov zničené pri tepelnej úprave nad 70 stupňov Celzia po dobu desiatich minút, prípadne pri úprave pri vyššej teplote po kratšiu dobu, alebo nižšej teplote po dlhšiu dobu.

Treba však dať pozor na riziko takzvanej krížovej kontaminácie potravín, keď človek napríklad použije rovnaký nôž, doštičku či riad na surové mäso a potom napríklad na zeleninu.

V Česku tento rok platili od konca februára do konca marca mimoriadne opatrenia kvôli nálezu salmonely v zhruba 700 kilogramovej zásielke hovädzieho z Poľska a predchádzajúcemu nedostatočnému informovaniu o dovoze mäsa z bitúnkov, ktoré v Poľsku porážali choré kravy.

Poľsko malo prijať opatrenia, ktorými by podobným incidentom predchádzalo. Česko od plošného opatrení upustilo po tlaku Európskej komisie.

Miesta, kam sa mäso so salmonelou dostalo:

  • Albert Česká republika s.r.o.
  • Jan Špilar, Ryby-drůbež
  • MADE group
  • Benstar
  • GRAND lahůdky
  • Bidfood Czech Republic s.r.o., depo Plzeň - Dýšina
  • Michal Kurtin
  • J & S, s.r.o.
  • Řeznictví Kunovský s.r.o.
  • Vlastimil Šajtar - reexpedičný sklad
  • Petr Vašák
  • Jan Čermák

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.