Reuters
StoryEditor

Voda nad zlato. Ľudia v Indii ju dostávajú raz za desať dní

24.05.2019, 16:36
Autor:
mhmh
Problémy s nedostatkom vody sú po celej Indii a krajina v súčasnosti čelí najhoršej kríze v histórii.

Indiu rovnako ako každý rok zasiahlo sucho. Jeho vplyvy sú však masívnejšie ako v minulosti. S rastúcim počtom obyvateľov totiž rastie aj dopyt, ktorý prírodné zdroje už nie sú schopné pokrývať. Vodu tak musí dovážať vláda.

Stovky obrích prázdnych barelov čakajú na naplnenie na suchom popraskanej zemi. Okolo nich sa netrpezlivo pohybujú obyvatelia slumu Vasanta Kunj ležiacom na juhu indického hlavného mesta Dillí. Čakajú na príchod vládnej cisterny, ktorá ich zásobuje vodou len raz za 10 dní.

"Je to veľmi ťažké, takto žiť," opisuje pre CNN Fatima Bibiová, ktorá zariaďuje prísun vody do slumu. Pripomína, že pre rodiny je vládna cisterna často jediným zdrojom vody. Nie je nezvyčajné, že rodinám voda dôjde dni pred príchodom nových zásob. Ľudia sú smädní a zaprášení. "Všetko je závislé na dodávke. Pitie, varenie, čistota, pranie," opisuje Bibiová.

Voda nad zlato

Pri príchode cisterny sa okamžite zbehne celé okolie. Muži i ženy zelenými hadicami automaticky začínajú plniť čakajúce barely. Každá rodina dostane 600 litrov, s ktorými musí vydržať desať dní. Pre porovnanie: keď juhoafrické Kapské Mesto čelilo najväčším suchám v histórii, populácia sa musela obmedziť na 50 litrov vody denne na osobu. Vo Vasanta Kunj ide o 60 litrov denne na rodinu.

Voda je pre suchom postihnutých Indov vzácnejšia ako zlato. Pred každým z domov stojí niekoľko barelov a uličky medzi domčekmi sa stávajú ešte užšími. "Používame denne pol vedra vody na kúpanie a niektoré dni sa ani neumývame," opisuje Bibiová. "Najprv vodou umývame zeleninu, potom oblečenie a občas aj seba," vysvetľuje, ako sa voda v slume používa znovu a znovu. A nik nevyplytvá ani kvapku vody bez dôvodu.

Kríza po celej Indii

Problémy s nedostatkom vody sú po celej Indii a krajina v súčasnosti čelí najhoršej kríze v histórii. Podľa nedávnej analýzy think tanku Niti Aayog pre indickú vládu sa do šesťsto miliónov ľudí v súčasnosti musí vyrovnávať s nedostatkom vody.

Ročne potom kvôli suchu, na nedostatok alebo kontamináciu vody, zomrie do 200-tisíc Indov. Do konca roka 2020 potom odborníci predpokladajú, že 21 najväčších miest Indie bude úplne bez povrchovej vody. A podľa vedcov bude ešte horšie.

"Máme príliš veľa ľudí na príliš málo vody," uviedla zakladateľka neziskovej organizácie Force Jyoti Sharmaová. "Je nešťastné, že ľudia nevidia, ako desivé to je." Jednoducho povedané: indické vodné zdroje dochádzajú.

So zvyšujúcou sa urbanizáciou a rastúcim počtom ľudí v mestách potrebujú obyvatelia čím ďalej väčšie množstvo vody a úrady musia sťahovať vodu až zo vzdialených lokalít cez vodovodné potrubie.

Podľa analytikov je hlavným problémom fakt, že India berie väčšinu svojich zásob vody z povrchových zdrojov. Niekoľko desaťročí brali komunity naprieč krajinou vodu iba z plytkých studní a nevyužívali hĺbkové vrty, či iné formy. Došlo tak k zásadnému vyčerpaniu povrchových vôd.

Problém s povrchovou vodou

Posledné analýzy naznačujú, že v mestách ako je Dillí, Bangalore či Hyderabat čoskoro dôjdu zásoby povrchových vôd a 100 miliónov ľudí môže byť úplne odrezaných od vody. A nedostatok vlahy zasiahne i priemysel - väčšinu ho totiž tvorí poľnohospodárstvo, ktoré je na vodných zdrojoch absolútne závislé.

"Vládna politika niekoľkých štátov, ktorá dala farmárom možnosť využívať zadarmo elektrinu alebo využiť dotácie na čerpadlá, studne a budovanie potrubí, viedla k nekontrolovanému využívaniu a plytvaniu zdrojmi," tvrdí riaditeľ Centra pre vedu a životné prostredie Suresh Rohilla.

Nedostatok vody je navyše zhoršovaný klimatickými zmenami. Monzúnové dažde už neprinášajú toľko vlahy, ako tomu bolo v minulosti a sucha sú častejšie. Vyčerpané vodné zásoby viedli v minulosti k obrovským poľnohospodárskym krízam a samovraždám naprieč farmármi. Od roku 1995 si siahlo na život vyše 200-tisíc ľudí pracujúcich v poľnohospodárstve.

Minulý rok sa severoindické mesto Simla ležiace v štáte Himáčalpradéš dostalo do takej krízy, že jeho vláda vydala oficiálne vyhlásenie, ktoré žiadalo turistov, aby do krajiny nejazdili kvôli nedostatku vody. A aj vtedy, rovnako ako tento rok vo Vasanta Kunj, sa objavovali na uliciach dlhé rady ľudí s barelmi vody.

01 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 02 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 03 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 04 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:58